Cei trei oameni care au în mâini pacea din Gaza și viitorul Levantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eseistul și istoricul scoțian din secolul al XIX-lea Thomas Carlyle credea că „Istoria lumii nu este decât biografia marilor oameni”. Totuși, nu mereu marii oameni sunt cei care au puterea să schimbe cursul evenimentelor. Viitorul Levantului se află în prezent în mâinile a trei oameni puternici, iar ei, după toate aparențele, sunt hotărâți să supraviețuiască politic, scrie Politico.

Militari israelieni în Gaza FOTO PROFIMEDIA
Militari israelieni în Gaza FOTO PROFIMEDIA

În circumstanțele actuale, cursul viitor al evenimentelor din Orientul Mijlociu depinde în mare măsură de trei oameni: prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, președintele Autorității Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas, respectiv liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar. Dar pentru ca pacea să aibă o șansă, toți trei vor trebui să recunoască faptul că nu pot face parte din acest viitor – dacă e ca armele să amuțească, atunci timpul lor a expirat.

Aproape o duzină de țări sunt acum prinse la mijloc pe fondul luptelor declanșate de atacurile sângeroase ale Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, iar conflictul se extinde în întreaga regiune. Dar, în timp ce SUA și Arabia Saudită coordonează intense eforturi diplomatice pentru a găsi o cale de ieșire din criză, ele își văd demersurile constant blocate. Suspicios față de intențiile lui Netanyahu, Biden ar fi spus despre premierul israelian în conversații private că este un „nemernic nenorocit".

Planul de pace americano-saudit este unul progresiv, în etape, care însă trebuie acceptate de toți trei.

Acesta include încetarea focului, eliberarea celor peste 100 de ostatici israelieni pe care îi mai deține de Hamas în Gaza și cerința ca Israelul să se angajeze cu seriozitate față de o soluție cu două state, cu garanția fermă a înființării unui stat palestinian independent. Recompensa promisă Israelului este acordul de „normalizare” a relațiilor cu Arabia Saudită. O altă etapă a acordului pune condiția restructurării AP, coruptă și incompetentă, permițând astfel ca Cisiordania să fie guvernată așa cum trebuie, în timp ce ar prelua responsabilitatea și asupra populației din Fâșia Gaza.

Ce ar putea merge prost?

Coregrafia va trebui să fie meticuloasă, și, pentru a funcționa, Netanyahu, Abbas și Sinwar ar trebui să joace roluri constructive, chiar dacă ar avea prea puține motivații să o facă și în schimb multe de pierdut. Cei trei bărbați sunt personajele cheie în cadrul demersurilor de a obține pacea, eroii care tulbură firul narativ creat de cei de la Washington și Riad.

„Bibi și Sinwar sunt ambii în buncărele lor - ambii vor să supraviețuiască", a remarcat fostul ofițer de informații al Mossad, David Meidan, fostul coordonator al negocierilor privind ostaticii al lui Netanyahu.

„Netanyahu vrea să rămână la putere, dar dacă renunță la vechiul său scepticism față de o soluție cu două state sau dacă este de acord cu mai mult decât o scurtă încetare a focului, guvernul său de coaliție se va destrăma”, a explicat Meidan.

Cât despre Sinwar, el „încearcă să-și dea seama cum să rămână în viață", a comentat Meidan pentru POLITICO. Și prin asta el vrea să spună că prezența ostaticilor face ca IDF să fie reținute în timp ce încearcă să-l localizeze și să-l ucidă pe liderul Hamas.

Fostul șef al serviciilor de informații israeliene Yaakov Peri este aceeași părere. Fără o înțelegere care să-i garanteze viața sau un acord privind un eventual exil – cum a obținut liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, în 1982 – Sinwar nu ar avea de ce să fie de acord cu ceva, a explicat Peri pentru POLITICO. Chiar și așa, e posibil să refuze exilul.

„Sinwar vrea să rămână conducătorul Gaza. Iar acum îi ține aproape pe ostaticii rămași, fiindcă înțelege că nu îl vom bombarda din cauza ostaticilor", a spus el. „Renunțarea la ostatici ar însemna să-și semneze propriul mandat de condamnare la moarte. În acest sens, Bibi și Sinwar sunt asemănători- amândoi au grijă de propria persoană", a adăugat Peri.

Totuși, în ce-l privește pe Netanyahu, el are și un alt motiv să se agațe de putere și să prelungească guvernul de coaliție, considerat pe scară largă ca fiind cel mai de dreapta din istoria de 75 de ani a Israelului. Procesul în care premierul israelian este acuzat de fraudă, mită și abuz de încredere va fi reluat după războiul din Gaza. Iar dacă va fi găsit vinovat, Netanyahu are totuși o șansă să scape, dar ar putea avea nevoie de majoritatea sa parlamentară de 64 de locuri.

Cum rămâne însă cu Abbas, liderul octogenar al Autorității Palestiniene? Potrivit politologului Khalil Shikaki, director al Centrului palestinian pentru cercetare politică și sondaje, „Abbas vrea să supraviețuiască și se află în această situație de foarte mult timp. De la prăbușirea negocierilor cu Ehud Olmert în 2008 și războiul din Gaza din 2014, el a fost practic în modul de supraviețuire”.

Shikaki a declarat pentru POLITICO că în opinia lui „Abbas este paralizat și nu își asumă niciun risc – nici măcar una ușoară precum trimiterea poliției să protejeze comunitățile aflate sub controlul AP de coloniștii israelieni. Apărarea lor este responsabilitatea lui. Totuși, el nu a trimis nici măcar polițist. De ce? Pentru că nu vrea să zguduie barca sau să tulbure status quo-ul."

Consiliul Legislativ Palestinian (PLC) nu mai e funcțional de când Hamas a preluat conducerea Gaza de în 2007. Atunci Abbas a declarat stare de urgență în Cisiordania și a guvernat prin decret prezidențial - a cărui legalitate a fost pusă sub semnul întrebării.

„Dacă există o viziune care leagă toate problemele, de la încetarea focului și guvernarea post-conflict a Gaza, la rezolvarea conflictului israeliano-palestinian și normalizarea relațiilor cu saudiții - dacă e posibil un singur pachet cu toate aceste componente, atunci sunt șanse să poți câștiga publicul israelian și palestinian”, a spus el. „Nu va fi ușor. Dar de aici trebuie început pentru a putea influența procesul de decizie al celor trei lideri".

Doar că o reformare, a argumentat Shikaki, ar presupune ca Abbas să renunțe la cea mai mare parte a puterii sale. Ar trebui să numească un guvern format din tehnocrați, profesioniști, academicieni și lideri de afaceri, în fruntea cărora să fie un prim-ministru puternic care să accepte să preia acest job temporar, vreme de un an, stabilizând Gaza, prevenind ca lucrurile să explodeze în Cisiordania și pregătind alegerile.

Dar ar face Abbas asta? „Mai este un bărbat, pe el nu l-ați menționat", a spus Shikaki. „El nu îl va putea ajuta pe Abbas sau pe toți să supraviețuiască, dar le poate oferi o cale de ieșire din acest conflict - acesta este Biden".

„Cunoscându-l destul de bine pe Bibi, cred că nu o va face de bună voie. Va trebui să fie împins de la spate", a apreciat fostul șef al serviciilor de informații israeliene Yaakov Peri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite