Lideri Hamas s-au deplasat la Cairo pentru a discuta planul Egiptului de încetarea focului în Fâșia Gaza. Armistițiul în trei etape propus de egipteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană bombardează vineri sudul Fâşiei Gaza, în timp ce o delegaţie Hamas este aşteptată în Egipt pentru a discuta despre un proiect de încetare a focului, transmite AFP.

Bombardamente in nordull Fasiei Gaza FOTO EPA EFE jpg

În timpul nopţii de joi spre vineri, forţele israeliene au intensificat atacurile asupra Fâşiei Gaza, în special la Rafah, unde palestinienii caută supravieţuitori în grămezile de moloz.”Stăteam liniştiţi şi deodată am auzit o explozie puternică şi molozul a început să cadă peste noi”, a declarat Tayseer Abou Al-Eish pentru AFP.

.”Apartamentul a fost complet distrus şi fiicele mele ţipau. Au fost mai multe victime (…) încercăm să scoatem vecinii de sub dărâmături, dar sunt martiri”.

O delegaţie Hamas este aşteptată vineri la Cairo pentru a discuta un plan egiptean în trei paşi ce prevede un armistiţiu reînnoibil, eliberarea eşalonată a ostaticilor şi prizonierilor palestinieni şi, în cele din urmă, o încetare a focului care să pună capăt ostilităţilor.

La Cairo, delegaţia Hamas le va transmite egiptenilor „răspunsul facţiunilor palestiniene, ce include mai multe observaţii la planul lor”, a declarat pentru AFP un oficial al Hamas care a solicitat să îşi păstreze anonimatul.

Aceste observaţii se referă în special la „modalităţile schimburilor planificate, la numărul de prizonieri palestinieni care vor fi eliberaţi şi la obţinerea garanţiilor pentru o retragere totală a armatei israeliene din Fâşia Gaza”, a adăugat acest oficial.

„Suntem în contact (cu mediatorii) chiar în acest moment. Nu pot oferi mai multe detalii. Lucrăm să îi aducem pe toţi înapoi. Este obiectivul nostru”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul unei întâlniri joi, la Tel Aviv, cu familii ale ostaticilor.

Populaţia din Gaza rămâne într-un” mare pericol”, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afirmând că „foamea şi disperarea” se agravează în teritoriul unde, potrivit ONU, aproape două milioane de persoane (85% din populaţie) au fost strămutate.

Ajutorul umanitar, a cărui intrare este controlată de Israel, pătrunde doar în cantităţi foarte limitate, în pofida votului din 22 decembrie asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate.

Israelul şi-a anunţat joi acordul „de principiu” cu Cipru pentru deschiderea unui coridor maritim umanitar între insulă şi teritoriul palestinian asediat.

Planul Egiptului pentru oprirea războiuuil din Fâșia Gaza

Propunerea Egiptului de a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas vizează, printre altele, ca organizațiile teroriste aflate la conducerea exclavei să predea puterea unei alte autorități, relatează agenția Reuters.

Foarte probabil cel mai dificil de îndeplinit punct al planului presupune ca Hamas, organizația teroristă care conduce fâșia Gaza din 2006, și Jihadul Islamic, o altă grupare militantă palestiniană ce își are baza de operațiuni în exclavă, să renunțe la putere în schimbul unui armistițiu permanent.

Membri din conducerea celor două organizații teroriste au exclus anterior această variantă și au negat public că ea ar face parte din planul propus de Egipt.

Liderii celor două grupări au insistat în mod repetat că orice soluție pentru Fâșia Gaza după încheierea războiului trebuie decisă de palestinieni, și nu un „dictat” din străinătate.

Israelul în schimb afirmă că nu își va opri atacurile până la distrugerea completă a Hamas și a celorlalte forțe „proxy” finanțate de Iran în enclavă.

Înlăturarea Hamas de la putere pe cale pașnică se va dovedi probabil cu atât mai dificilă întrucât sondajele de opinie efectuate recent arată că sprijinul pentru organizația teroristă a crescut în rândul palestinienilor după atacul său surpriză asupra Israelului în data de 7 octombrie.

Armistițiu în trei etape

Egiptul propune de asemenea o încetare treptată a focului și ca un armistițiu inițial temporar să dureze între una și două săptămâni, cu posibilitatea de reînnoire a acestuia.

Oficiali palestinieni au precizat că planul egiptean de încetare a focului propune ca armistițiul să fie implementat în trei etape și ca în primele 10 zile ale sale Hamas să elibereze toate femeile și toți copiii și vârstnicii pe care îi ține ostatici.

În schimb Israelul ar urma să elibereze un număr convenit anterior de prizonieri palestinieni din aceleași categorii, ar sista toate atacurile, și-ar retrage tancurile din enclavă și ar permite livrarea de medicamente, hrană și combustibil către aceasta.

Planul cere de asemenea ca Israelul să permită revenirea oamenilor în nordul Fâșiei Gaza, unde și-a declanșat ofensiva terestră inițială și lansat o mare parte din atacurile aeriene.

Egiptul propune ca în al doilea stadiu al planului Hamas să elibereze femeile-soldat israeliene aflate în captivitate și ca Israelul să elibereze în schimb încă un grup de palestinieni încarcerați. Tot în acest stadiu cele două părți ar urma să își predea reciproc morții uciși începând cu data de 7 octombrie.

Al treilea stadiu ar putea dura o lună și, în funcție de rezultatul negocierilor, ar putea duce la eliberarea tuturor israelienilor pe care Hamas îi ține captivi, tot în schimbul unui grup de prizonieri palestinieni încarcerați de Israel.

În acest stadiu Israelul va trebui să își retragă toate tancurile din fâșia Gaza și ambele părți să pune capăt oricăror activități ostile.

Însă sursele din cadrul serviciilor de informații egiptene afirmă că atât Hamas, cât și Jihadul Islamic, care au purtat negocieri separate la Cairo, nu vor opri conflictul până la încheierea „agresiunii” israeliene.

Israelul și-a exprimat disponibilitatea față de un alt armistițiu temporar, dar a respins cererile organizațiilor teroriste palestiniene de a se retrage din exclavă și a pune capăt războiului.

Guvern de tehnocrați

Una dintre sursele Reuters afirmă că în cadrul negocierilor s-a discutat și despre ideea reconstrucției fâșiei Gaza după încheierea conflictului și administrația care să preia puterea de la Hamas. Oficiali palestinieni au insistat însă că această condiție de a renunța la putere în fâșia Gaza nu face parte din planul avansat de Egipt.

Însă guvernul de la Cairo a purtat discuții privind instalarea unui guvern de tehnocrați în exclavă, dorindu-se ca acesta să fie responsabil de eforturile de reconstrucție și distribuire a ajutoarelor umanitare, precum și de organizarea unor alegeri legislative.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite