Soldații auziseră cu câteva zile în urmă strigătele de ajutor ale ostaticilor uciși din greșală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soldaţii israelieni s-au aflat în aceeași clădire cu cei trei ostatici împușcați din greşeală în Gaza şi au auzit strigătele lor de ajutor în ebraică cu cinci zile înainte de evenimente, potrivit constatărilor unei investigaţii a armatei date publicităţii joi, transmite AFP, scrie Agerpres.

Soldați israelieni FOTO: Profimedia
Soldați israelieni FOTO: Profimedia

Pe 10 decembrie, soldaţii care au luat cu asalt o clădire au auzit aceste strigăte în ebraică: „ostatici” şi „ajutor!”, dar au crezut că era o stratagemă a luptătorilor Hamas de a le întinde o capcană în această clădire situată în Shujaiya, în estul oraşului Gaza. Soldaţii au ieşit din clădirea respectivă, crezând că este o capcană iar clădirea are explozibili. Cinci luptători Hamas care păzeau ostaticii au fost apoi ucişi de focuri dintr-un elicopter israelian în timp ce încercau să se îndepărteze de clădire, a relevat ancheta. Atunci,"probabil", ostaticii au fugit din clădire, potrivit investigaţiilor.

Cinci zile mai târziu, soldaţii israelieni i-au împuşcat, după ce „i-au identificat drept ameninţări”. Doi au fost ucişi pe loc. Cel de-al treilea a fugit şi, conform anchetei, soldaţilor li s-a ordonat apoi să nu tragă pentru a-l identifica. Comandantul batalionului, auzind strigătele în ebraică: „Ajutor!” şi „trag în mine!”, i-a cerut ostaticului supravieţuitor să înainteze spre ei, ordonând trupelor sale să nu tragă. Dar doi soldaţi, „care nu au auzit ordinul din cauza zgomotului unui tanc din apropiere”, au deschis focul.

Cei trei ostatici nu purtau cămaşă şi ţineau un steag alb.

Cu o zi înainte de incident, pe 14 decembrie, o dronă identificase inscripţiile „SOS” şi „ajutor, trei ostatici” pe o clădire aflată la 200 de metri de unde au fost ucişi cei trei ostatici.

„Armata a eşuat în misiunea sa de a salva ostaticii”, a declarat şeful de stat major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, într-un comunicat. Focul asupra celor trei ostatici  „ar fi putut fi evitate”, a adăugat el.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus că regretă „o tragedie insuportabilă”, care a cufundat „întregul stat Israel în doliu”.

Victimele sunt Yotam Haim, un baterist de heavy metal în vârstă de 28 de ani şi Samer al-Talalqa, un beduin de 25 de ani, ambii răpiţi din Kibbutz Nir. Al treilea ostatic ucis este Alon Lulu Shamriz, 26 de ani, un locuitor din Kibbutz Kfar Aza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite