Risc de „extindere“ a conflictului din Gaza. Israelul pierde trei ofiţeri în lupte, inclusiv un general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană îşi concentrează operaţiunile în centrul Fâşiei Gaza, în pofida unei situaţii critice pentru civili, a apelurilor la o încetare a focului şi a unei posibile „extinderi” a operaţiunilor la graniţa cu Libanul.

Bombardamente israeliene asupra nordului Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

Pe lângă Fâşia Gaza, forţele israeliene îşi intensifică raidurile pe timp de noapte în oraşe mari din Cisiordania ocupată, în special la Jenin şi Ramallah, unde se afla sediul Autorităţii Palestiniene, condusă de Mahmoud Abbas, potrivit agenţiei oficiale palestiniene Wafa.

Statul major al armatei a avertizat cu privire la o intensificare a tirurilor de-a lungul graniţei cu Libanul, ţară în care acţionează Hezbollah, mişcare care face parte, la fel ca Hamas palestiniană, din „axa rezistenţei”, o grupare de facţiuni armate apropiate Iranului şi ostile Israelului.

Lângă graniţa cu Libanul, în Golanul anexat de Israel, o dronă s-a prăbuşit în noaptea de miercuri spre joi, a declarat armata israeliană, după ce luptători din grupuri armate pro-Iran au revendicat un atac asupra acestei zone.

Iranul a ameninţat miercuri Israelul cu „acţiuni directe şi altele desfăşurate de frontul de rezistenţă”, după uciderea luni, într-o lovitură în Siria, pe care o atribuie Israelului, unuia dintre ofiţerii săi de rang înalt.

Şi şeful de Stat Major al armatei israeliene Herzi Halevi a indicat că forţele israeliene „sunt într-o stare foarte avansată de pregătire pentru extinderea luptei în nord”, unde ciocnirile dintre Israel şi Hezbollah sunt aproape zilnice de la începutul luptelor în Gaza.

 Israelul pierde trei ofiţeri în lupte, inclusiv un general

Armata israeliană a pierdut trei ofiţeri, inclusiv un general, în luptele din Gaza, ceea ce urcă bilanţul victimelor de la declanşarea ofensivei terestre din Fâşia Palestiniană la 167, scrie „Times of Israel“.

Forţele armate israeliene au raportat, joi, moartea în cursul zilei de miercuri a unui general-maior, a unui căpitan şi a unui sergent, de 32, 24 şi respectiv 22 de ani, în diferite zone din Gaza.

Săptămâna trecută, armata israeliană a raportat moartea în luptă a unui general, până atunci militarul cu cel mai înalt grad căzut în conflictul din Gaza.

Cel puţin 898 de soldaţi israelieni au fost răniţi de la începutul ofensivei terestre din 27 octombrie, potrivit datelor armatei israeliene.

Ofensiva militară a Israelului pe uscat, pe mare şi în aer în enclava palestiniană s-a concentrat în ultimele ore pe locuri precum Derj Tupah, în nordul Gazei, unde un avion de luptă a atacat o escadrilă antitanc a grupării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat armata israeliană.

Trupele israeliene au distrus infrastructura grupării islamiste în interiorul unei clădiri de unde militanţi palestinieni atacaseră cu lansatoare de rachetă vehicule militare israeliene, potrivit unui comunicat al armatei.

Pe de altă parte, ONU a atras atenţia că luptele din Gaza s-au extins în ultimele zile în toate zonele din enclavă, inclusiv la Rafah, în sudul extrem, unde se află concentrat un număr mare de persoane strămutate intern ca urmare a ostilităţilor din nord şi în localitatea vecină Khan Younis.

Potrivit raportului zilnic al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, la 27 decembrie oraşele cele mai afectate de bombardamente au fost Jabalia şi oraşul Gaza din nord, dar ostilităţile au continuat şi în taberele de refugiaţi din partea centrală a fâşiei.

În plus, forţele israeliene au atacat numeroase ţinte în oraşele din sudul Khan Younis şi Rafah, se arată în comunicat, care face referire la moartea a cel puţin 195 de palestinieni şi 22 de soldaţi israelieni în 26 şi 27 decembrie.

Printre incidentele înregistrate de ONU miercuri, raportul menţionează uciderea a şase palestinieni în oraşul Gaza de către lunetişti şi un atac asupra unei grădiniţe de fete din centrul enclavei palestiniene, folosită în prezent ca adăpost pentru persoanele strămutate intern, şi în care şi-au pierdut viaţa cel puţin cinci persoane.

Unul dintre candidaţii pentru Eurovision a murit luptând în Gaza

Un rezervist israelian a murit în luptele din Fâşia Gaza la doar câteva săptămâni după ce a participat cu succes la o preselecţie pentru a reprezenta Israelul la Eurovision.

Shaul Greenglick, 26 de ani, a apărut în show-ul de televiziune „Israel's Rising Star” la 3 decembrie, în timpul unei permisii. Îmbrăcat în uniformă militară şi purtând gradul de locotenent, Shaul Greenglick a interpretat o populară baladă populară şi a primit undă verde pentru a trece în faza următoare a preselecţiei.

„Mă bucur să văd că porţi uniforma pentru că e liniştitor faptul că cineva ca tine este în uniformă. M-aş bucura să te văd reprezentând Israelul la Eurovision”, i-a spus la preselecţie unul dintre juraţii emisiunii concurs, Keren Peles.

După ce moartea lui Greenglick în luptele din nordul Fâşiei Gaza a fost anunţată, Keren Peles a transmis că acesta se retrăsese din preselecţie din cauza îndatoririlor militare. Ediţia din 2024 a Eurovision se va desfăşura în luna mai la Malmo, în Suedia.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite