Lideri chinez, american şi rus, reuniţi în cadrul summitului ASEAN

0
Publicat:

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, premierul chinez, Li Qiang, şi ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, s-au reunit joi la Jakarta în cadrul unui summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), o ocazie rară pentru naţiunile rivale de a purta discuţii diplomatice, relatează AFP, citată de Agerpres.

Serghei Lavrov și Kamala Harris, la ASEAN FOTO Profimedia
Serghei Lavrov și Kamala Harris, la ASEAN FOTO Profimedia

La o zi după ce premierul Li Qiang a avertizat că marile puteri trebuie să ţintă sub control disputele pentru a evita un „nou Război Rece", reuniunea organizată în capitala Indoneziei,  la care iau parte 18 naţiuni, îi plasează în jurul aceleiaşi mese pe oficiali de rang înalt de la Washington şi Beijing.

 „Să prevenim un nou Război Rece”  

Pe fondul tensiunilor legate de mai multe probleme, de la Taiwan la relaţiile cu Moscova, la rivalitatea din Pacific, cu câteva zile înainte de summitul G20 de la New Delhi, contactele dintre oficialii celor mai mari două economii ale lumii vor fi urmărite îndeaproape.

ASEAN. Foto Facebook ASEAN
ASEAN. Foto Facebook ASEAN

„Pentru a menţine aceste dispute sub control, ceea ce este esenţial acum este să nu alegem o tabără, să ne opunem confruntării dintre blocuri şi să prevenim un nou Război Rece", a declarat marţi premierul chinez în faţa liderilor din ASEAN.

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a purtat discuţii separate cu liderii din Asia de Sud-Est despre „importanţa respectării dreptului internaţional în Marea Chinei de Sud", potrivit unui comunicat.

Summitul de joi a fost, de asemenea, prima ocazie pentru întrevederi între responsabilii american şi rus, la aproape două luni după o reuniune anterioară tensionată a ASEAN, în iulie, la Jakarta, în cadrul căreia responsabili occidentali i-au cerut explicaţii lui Serghei Lavrov în legătură cu invazia Ucrainei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite