Biden dă asigurări că Statele Unite nu vor încerca să intre în conflict cu China

0
Publicat:

Liniile de comunicaţie între Statele Unite şi China vor rămâne deschise, pentru a evita conflictele, a declarat duminică preşedintele american Joe Biden la summitul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) din Cambodgia.

Joe Biden, în fruntea delegației americane la summitul ASEAN FOTO EPA-EFE
Joe Biden, în fruntea delegației americane la summitul ASEAN FOTO EPA-EFE

În același timp, Biden a menționat că Washingtonul va rămâne în competiţie cu Beijingul şi va insista asupra drepturilor omului. Liderul de la Casa Albă a subliniat totodată importanţa păcii în strâmtoarea Taiwan şi a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud, transmite Reuters, care citează un comunicat al Casei Albe.

Joe Biden a denunțat de asemenea invazia „brutală şi nejustificată” a Rusiei în Ucraina şi ameninţarea reprezentată de testele cu rachete efectuate de Coreea de Sud.

El a cerut totodată conducătorilor militari din Myanmar să urmeze planul de pace convenit cu ASEAN.

Războiul din Ucraina urmează să fie un subiect central la summitul G20 din Bali şi la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (APEC) de la sfârşitul săptămânii viitoare, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Summitul ASEAN din Cambodgia a reunit 18 ţări care împreună reprezintă jumătate din economia mondială. În afară de statele membre ale organizaţiei, au participat Australia, China, Coreea de Sud, India, Japonia, Noua Zeelandă, Rusia şi Statele Unite.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite