Serghei Lavrov, iritat la Jakarta de criticile vizând războiul declanşat de Rusia în Ucraina

0
Publicat:

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost enervat vineri, la Jakarta, de criticile care au vizat războiul declanşat de Rusia în Ucraina, acuzând un "complot al Occidentului", a declarat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că prezenţa lui Lavrov nu a fost "nici constructivă, nici productivă", informează Agerpres.

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse Foto EPA EFE (arhivă)
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse Foto EPA EFE (arhivă)

"Lavrov mi-a răspuns într-un mod foarte agresiv şi şi-a explicat punctul de vedere, spunând că totul este «un complot al Occidentului» şi că războiul va continua", a declarat Borrell presei, la finalul unei reuniuni de la Jakarta a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la care participă de asemenea SUA, China şi Japonia.

Şeful diplomaţiei europene a declarat că i-a explicat omologului său rus de ce UE susţine Ucraina şi că i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina, "ca singur mod de a pune capăt războiului", ceea ce Lavrov a exclus.

Şeful diplomaţiei ruse prezintă la forumuri precum ASEAN poziţia Kremlinului, din ce în ce mai izolat pe scena internaţională, notează AFP.

UE i-a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare anul trecut, în urma declanşării invaziei ruse. Comisia Europeană urmează să publice o evaluare a progreselor Ucrainei în octombrie şi se va pronunţa asupra oportunităţii de a declanşa negocierile de aderare cu Kievul.

La rândul său, Antony Blinken a afirmat vineri că şeful diplomaţiei ruse nu a prezentat decât o viziune "negativă" a lucrurilor cu prilejul discuţiilor de la Jakarta.

Participarea lui Serghei Lavrov nu a fost "nici constructivă, nici productivă" şi a oferit "o prezentare şi o agendă total negative", le-a spus Blinken jurnaliştilor la finalul reuniunii.

El a afirmat că Lavrov "efectiv atribuie toate problemele lumii Statelor Unite".

Antony Blinken a îndemnat de asemenea Rusia să prelungească acordul privind exportul cerealelor ucrainene - care expiră luni seară - după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat anterior că omologul său rus Vladimir Putin este de acord cu acest lucru.

Antony Blinken şi Serghei Lavrov au venit la Jakarta pentru a se întâlni cu liderii din Asia de Sud-Est, dar au avut amândoi întrevederi şi cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite