Singapore: Ar fi „prematur să se reia discuţiile cu junta“ aflată la conducerea Myanmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful diplomaţiei din Singapore, Vivian Balakrishnan, aflat în vizită la Washington, a apreciat că ar fi "prematur" ca statele member ASEAN să reia discuţiile la nivel înalt cu junta birmaneză, scrie AFP, conform Agerpres.

Drapele Singapore și ASEAN FOTO: Shutterstock
Drapele Singapore și ASEAN FOTO: Shutterstock

"Considerăm că ar fi prematur să se reia discuţiile cu junta la nivel de summit sau chiar la nivel de miniştri de externe", a spus Balakrishnan, întrebat despre informațiile care circulă în presă legate de o propunere a Thailandei în sensul reluării discuțiilor.

Myanmar rămâne membru al ASEAN, dar este exclusă de la reuniunile la nivel înalt.

Ministrul de externe al Singapore a reamintit că ţările din ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) au condamnat lovitura de stat din Myanmar şi violenţele care au urmat când armata a preluat controlul asupra Myanmarului.

"Din păcate, au trecut mai bine de doi ani. Nu am văzut niciun semn de îmbunătăţire", a spus el.

Junta militară birmaneză a preluat puterea printr-un puci în 2021, după ce au demis guvernul democratic al lui Aung San Suu Kyi, apoi au procedat la o represiune care ar fi făcut mai multe mii de morţi.

Vivian Balakrishnan s-a exprimat într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care îl primise cu puţin timp înainte.

"În cele din urmă, toată lumea va trebui să se aşeze şi să negocieze", a mai afirmat el. "Nu ştiu cât va dura. Ultima dată, a fost nevoie de 25 de ani pentru ca o formă de tranziţie democratică să aibă loc în Myanmar", a adăugat acesta.

Antony Blinken a solicitat continuarea sprijinului Statelor Unite pentru eforturile ASEAN şi a considerat "foarte important să continuăm, împreună, să menţinem presiunea corespunzătoare asupra juntei".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite