La 50 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice, este posibil un nou summit chino-japonez

0
Publicat:

Premierul japonez Fumio Kishida intenţionează să poarte un dialog bilateral cu preşedintele chinez Xi Jinping, cu ocazia unei reuniuni internaţionale în sud-estul Asiei, transmite Kyodo. Dacă ideea se realizează, va fi primul summit chino-japonez din 2019.

Premierul japonez Fumio Kishida. FOTO: EPA-EFE
Premierul japonez Fumio Kishida. FOTO: EPA-EFE

Cei doi lideri urmează să participe în perioada imediat următoare la mai multe conferinţe internaţionale, cum ar fi summitul G20 (grupul celor mai mari economii din lume) din Indonezia sau forumul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) din Thailanda, iar anul acesta se împlinesc cinci decenii de la normalizarea relaţiilor diplomatice între Tokyo şi Beijing, reaminteşte agenţia citată.

Xi nu s-a întâlnit în ultimii trei ani cu predecesorii actualului premier nipon, Shinzo Abe şi Yoshihide Suga, inclusiv din cauza epidemiei de coronavirus.

Potrivit Kyodo, Kishida ar dori să îi ceară lui Xi, care şi-a asigurat al treilea mandat - fără precedent - la conducerea Chinei, să rezolve paşnic, prin dialog, problemele legate de Taiwan. Există temeri tot mai mari că Beijingul, care consideră Taiwanul o provincie rebelă a Chinei, ar putea impune reunificarea printr-o intervenţie militară, menţionează agenţia.

Japonia a anunţat deja că va depune eforturi pentru a dezvolta o relaţie "constructivă şi stabilă" cu China, însă legăturile bilaterale rămân precare, apreciază Kyodo. Una din problemele disputate este suveranitatea asupra insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, controlate de Tokyo, însă revendicate de Beijing.

La un eventual summit, Kishida şi Xi ar urma să discute însă în primul rând despre Taiwan şi despre tensiunile din strâmtoarea care desparte insula de continent. Independenţa de facto a Taiwanului a adâncit prăpastia dintre SUA şi China, în special după vizita la Taipei făcută în august de Nancy Pelosi, lidera Camerei Reprezentanţilor din Congresul american. Xi a avertizat că nu va accepta niciun amestec din partea Washingtonului sau oricui altcuiva în chestiune.

În urma vizitei respective, China a desfăşurat exerciţii militare de mare amploare în apele din jurul Taiwanului, ocazie cu care a lansat rachete balistice care au căzut în zona economică maritimă exclusivă a Japoniei.

La congresul Partidului Comunist Chinez din octombrie, când a fost reales, Xi a insistat într-un discurs asupra ideii că Beijingul „nu va promite niciodată că renunţă la utilizarea forţei” în Taiwan şi îşi rezervă opţiunea de „a lua toate măsurile necesare” pentru reunificare.

Kishida şi-a exprimat speranţa că partea chineză va evita orice conflict militar cu Taiwanul şi cu Statele Unite, subliniind că Japonia „va susţine ceea ce este de susţinut” faţă de China.

La Tokyo s-a făcut auzită şi îngrijorarea faţă de eforturile chinezilor de a-şi creşte ponderea militară şi economică în regiunea Asia-Pacific, în încercarea de a contracara influenţa americanilor.   

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite