Israel-Hamas: Austria anunţă că pune capăt suspendării ajutorului pentru palestinieni

0
Publicat:

  Austria a anunţat joi că pune capăt suspendării ajutorului pentru palestinieni, decizie pe care a luat-o la două zile după atacul sângeros al comandourilor Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, întrucât în urma unor verificări nu au fost găsite indicii că fondurile ar fi fost utilizate pentru finanţarea sau promovarea terorismului, relatează Reuters.

Palestinieni în fața spitalului al Quds FOTO: EPA-EFE
Palestinieni în fața spitalului al Quds FOTO: EPA-EFE

La scurt timp după ce Austria a anunţat la 9 octombrie că îşi îngheaţă ajutorul pentru palestinieni în aşteptarea concluziilor inspecţiei, Germania vecină a transmis că va proceda la rândul său la o verificare a ajutoarelor trimise palestinienilor, potrivit Agerpres. 

Uniunea Europeană a ordonat propria evaluare a modului în care au fost utilizate ajutoarele trimise, iar luna trecută a declarat că nu există dovezi că fondurile au ajuns la Hamas şi că asistenţa va continua.

Cu toate acestea, unii observatori remarcă faptul că în Fâşia Gaza la putere se află Hamas şi toate ajutoarele ce vin din afară trec prin mâinile guvernului grupării islamiste.

„Nu există niciun indiciu că proiectele de dezvoltare austriece finanţate de ADA (Agenţia Austriacă de Dezvoltare) au fost folosite în mod abuziv pentru a finanţa sau promova terorismul sau pentru a disemina conţinut antisemit”, a precizat Ministerul de Externe austriac într-un comunicat.

Nouă proiecte finanţate de Austria, cu o valoare totală de 17,5 milioane de euro (18,8 milioane de dolari), au fost supuse verificării, a precizat acesta.

MAE austriac nu precizează însă procentul proiectelor derulate în Cisiordania, aflată sub controlul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), susţinută de Occident şi la conducerea căreia se află Mahmoud Abbas, a cărui mişcare Fatah este rivala Hamas.

Ca represalii la atacul sângeros din 7 octombrie, Israelul a bombardat intens Fâşia Gaza, unde desfăşoară în prezent o ofensivă terestră, cu scopul declarat de a „anihila” Hamas.

Cel puţin 16.015 palestinieni au fost ucişi în urma campaniei de represalii israeliene, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii coordonat de Hamas în Gaza, în timp ce 1.200 de persoane au fost ucise în incursiunea Hamas în comunităţile din sudul Israelului, potrivit bilanţului israelian, notează Reuters.

Agenţiile umanitare avertizează că dezastrul umanitar din Fâşia Gaza se înrăutăţeşte cu rapiditate, cu o majoritate dintre cei 2,3 milioane de locuitori prinşi într-o enclavă de coastă minusculă, cu puţină hrană, apă, asistenţă medicală, combustibil sau un adăpost sigur.

Partidul Popular Austriac (OVP, conservator), care conduce coaliţia de guvernare din Austria, a plasat această ţara neutră pe o poziţie considerată a fi una dintre cele mai pro-Israel din Uniunea Europeană.

Schimbarea a început în timpul coaliţiei anterioare OVP, care avea în rândurile sale Partidul Libertăţii de extremă dreaptă, fondat în 1956 şi care l-a numit atunci la conducere pe un fost ofiţer SS. De atunci, FPO a renunţat la trecutul său antisemit, dar principalul grup evreiesc din Austria spune că nu a făcut suficient şi refuză să interacţioneze cu acesta.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite