India: Curtea Supremă confirmă revocarea statului special de autonomie pentru Kashmir

0
Publicat:

 Curtea Supremă a Indiei a confirmat luni decizia din 2019 a guvernului prim-ministrului Narendra Modi de a revoca statutul special de autonomie pentru statul Jammu şi Kashmir şi a stabilit un termen limită până la 30 septembrie 2024 pentru organizarea alegerilor în acest stat.

Regiunilor Kashmir și Jammu li s-a revocat autonomia FOTO AFP
Regiunilor Kashmir și Jammu li s-a revocat autonomia FOTO AFP

Conform Reuters şi France Presse, citate de Agerpres, singura regiune cu majoritate musulmană din India, Jammu şi Kashmir a fost în centrul a peste 75 de ani de animozităţi cu Pakistanul vecin de la naşterea celor două naţiuni în 1947, independente faţă de dominaţia colonială a Marii Britanii.

Ordinul unanim al unui complet de cinci judecători a venit ca răspuns la mai mult de o duzină de petiţii care contestau revocarea şi o decizie ulterioară de a împărţi regiunea în două teritorii administrate federal. Hotărârea pregăteşte scena pentru alegeri în regiune, care a devenit mai strâns integrată cu India după măsura controversată a guvernului, luată în conformitate cu o veche promisiune-cheie a partidului naţionalist Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi.

„Este "o licărire de speranţă”

Decizia Curţii Supreme va afecta de asemenea guvernul înaintea alegerilor generale care vor avea loc până în mai. Contestatarii susţin că numai adunarea constitutivă a Jammu şi Kashmir ar putea decide cu privire la statutul special al regiunii montane pitoreşti, şi pun la îndoială puterea parlamentului de a-l revoca. Curtea a declarat că statutul special este o prevedere constituţională temporară care putea fi revocată de parlament.

De asemenea, ea a ordonat ca teritoriul federal să revină la statutul de stat federal cât mai curând posibil. Prim-ministrul indian Narendra Modi a salutat imediat această decizie, pe care a descris-o drept "istorică". Este "o licărire de speranţă, promisiunea unui viitor mai bun şi o mărturie a hotărârii noastre colective de a construi o Indie mai puternică şi mai unită", a spus liderul naţionalist hindus pe X (ex-Twitter).

Curtea Supremă a Indiei a ordonat de asemenea luni desfăşurarea de alegeri în Jammu şi Kashmir anul viitor, estimând că acest stat "ar trebui pus pe picior de egalitate cu alte state indiene cât mai curând posibil', urmând ca un vot să fie organizat până la 30 septembrie 2024.

Impunerea puterii directe a New Delhi

Revocarea autonomiei limitate a Kashmirului a fost însoţită de impunerea puterii directe a New Delhi, arestări în masă, închiderea totală a acestui stat şi o întrerupere a comunicaţiilor ce a durat luni de zile, în timp ce India şi-a întărit forţele armate în regiune pentru a limita protestele, aminteşte AFP.

Decizia a fost contestată de partidele politice pro-India din Kashmir, de baroul local şi de particulari, culminând cu verdictul de luni.

Teritoriul este împărţit între India, care stăpâneşte Valea Kashmirului populată, şi regiunea dominată de hinduşi Jammu, Pakistan, care controlează o parte a teritoriului în vest, şi China, ce deţine o zonă slab populată şi situată la o mare altitudine în nord.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite