Incident șocant în Parlamentul Canadei în timpul vizitei lui Zelenski. Un înalt oficial a omagiat un fost soldat nazist

0
Publicat:

Preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei şi-a anunţat marţi demisia după scandalul provocat de omagiul adus unui veteran ucrainean care a luptat alături de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Justin Trudeau și Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Justin Trudeau și Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

„Cu inima grea mă ridic să-i informez pe membrii parlamentului cu privire la demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei Comunelor", a declarat Anthony Rota, vorbind despre „regretul profund pentru greşeala sa".

Anthony Rota şi-a cerut scuze încă de luni după ce a invitat şi elogiat în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski un fost combatant ucrainean care a luptat alături de nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În aplauzele audienţei, Antony Rota l-a prezentat în cursul ceremoniei de vineri pe Iaroslav Hunka, imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani, ca fiind „un veteran ucraineano-canadian din cel de-al Doilea Război Mondial care s-a luptat pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor" şi „un erou ucrainean şi un erou canadian".

Or, aceste afirmaţii „ignoră faptul că Hunka a servit în divizia 14 Waffen Grenadier a SS, unitate militară nazistă ale cărei crime împotriva umanităţii din timpul Holocaustului sunt bine documente", a denunţat duminică asociaţia de apărare a comunităţii evreieşti din Canada, Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC), care a solicitat scuze.

„Faptul că un veteran care a servit într-o unitate militară nazistă a fost invitat şi ovaţionat în Parlament este şocant", a subliniat asociaţia.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite