Vizită neanunțată a lui Volodimir Zelenski în Canada. Justin Trudeau îl asigură de „sprijinul său neclintit“

0
Publicat:

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a mers în Canada într-o vizită neanunțată pentru a obține sprijin pentru țara sa, în continuarea turneului său în America de Nord, potrivit AFP. 

Volodimir Zelenski in Consiliul de Securitate al ONU FOTO EPA EFE
Volodimir Zelenski in Consiliul de Securitate al ONU FOTO EPA EFE

Volodymyr Zelensky a aterizat joi seară  în capitala Ottawa venind din SUA. A fost întâmpinat de premierul canadian Justin Trudeau, care l-a asigurat de "sprijinul neclintit" al Canadei pentru ca ţara sa să poată face faţă invaziei ruse, potrivit Agerpres. 

Președintele ucrainean este însoţit de ministrul său al apărării, Rustem Umerov și urmează să se întâlnească cu guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, şi să ţină un discurs în Parlamentul canadian.  

Apoi va zbura la Toronto, alături de  premierul canadian Justin Trudeau, unde cei doi se vor întâlni cu oameni de afaceri şi membri ai comunităţii ucraineano-canadiene. 

 Canada are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume, după Rusia, cu aproximativ 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană pe teritoriul său.  Aceasta este prima vizită oficială a preşedintelui ucrainean în Canada de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. În martie, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni prin videoconferinţă, potrivit surselor citate.

"Poporul ucrainean este vârful de lance care, în acest moment, determină viitorul secolului XXI", a declarat joi seara premierul Trudeau într-un comunicat potrivit surselor citate anterior. Canada va rămâne alături de Ucraina "atâta timp cât va fi nevoie", a completat Trudeau, promiţând că ţara va continua să ofere "un sprijin neclintit poporului ucrainean în lupta pentru suveranitatea şi democraţia sa".  

De la invazia rusă în Ucraina, Canada s-a angajat să acorde un sprijin Kievului de peste 8,9 miliarde de dolari sub forma unei game extinse de măsuri, "în special un sprijin financiar direct de 4,95 miliarde de dolari şi peste 1,8 miliarde de dolari ca ajutor militar", conform Agerpres.

De asemenea, Canada a pregătit peste 36.000 de soldaţi ucraineni şi a furnizat un ajutor militar care a inclus opt tancuri de luptă Leopard 2, un vehicul blindat de recuperare, 39 de vehicule blindate, arme antitanc, drone şi echipamente de comunicaţie prin satelit.  

"Această vizită intervine într-un moment crucial, când soldaţii ucraineni îşi apără cu curaj ţara şi libertatea în Europa", a declarat Alexandra Chyczij, preşedinta Congresului ucraineano-canadian, într-un comunicat.  Ea a adăugat că "Ucraina va învinge, dar Ucraina are nevoie de ajutorul nostru.(...) Aceasta este o oportunitate istorică pentru Canada de a sprijini victoria ucraineană".  

Aflat joi într-o vizita la Washington, Volodimir Zelenski i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden pentru ajutorul SUA şi a pledat pentru ca acest sprijin să continue chiar şi după un an şi jumătate de conflict, conform surselor citate.

Însă în SUA, scepticismul republicanilor privind finanțarea războiului este în creștere, în ciuda apelurilor președintelui de a nu întoarce spatele Ucrainei, scrie BBC.

Președintele american a afirmat că "Rusia crede că lumea se va plictisi și îi va permite să brutalizeze Ucraina fără consecințe", potrivit acelorași surse.

Joe Biden a vorbit în detaliu despre noul pachet de ajutor militar acordat de SUA Ucrainei în valoare de 325 de milioane de dolari, dar care nu va conţine rachete tactice cu rază lungă de acţiune ATACMS, pe care Kievul insistă să le obţină. În schimb, acesta conţine mai multă apărare aeriană, adică sisteme pentru a contracara atacurile aeriene inamice, precum muniţie de artilerie, potrivit potrivit Departamentului american al Apărării, citat de dpa.  

Preşedintele Biden a garantat, de asemenea, că o altă armă americană emblematică, tancurile Abrams, va ajunge în Ucraina "săptămâna viitoare".  

Justin Trudeau a vizitat Ucraina în iunie, când a anunţat că Ottawa va participa la eforturile multinaţionale de pregătire a piloţilor de vânătoare ucraineni.  

De altfel, jurnaliștii de la Reuters observă că, în Canada, Zelenski va beneficia de o primire mai călduroasă decât cea pe care a primit-o din partea unor politicieni americani sceptici cu privire la acordarea unui ajutor militar suplimentar Ucrainei. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite