Ce înseamnă investiția de 3 miliarde de dolari în două reactoare nucleare la Cernavodă. Ministrul Burduja, apreciat în Parlamentul Canadei
0Canada investeşte trei miliarde de dolari pentru finanţarea a două reactoare nucleare la Cernavodă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mers în peste ocean, unde a discutat cu omologul de la Ottawa și a primit scrisoarea de interes, fiind primit cu aplauze în legislativul canadian.

„Finanțarea Canadei de trei miliarde de dolari pentru România, anunțată ieri la Ottawa, reprezintă o șansă mare pentru împlinirea visului de la Cernavodă: o centrală nucleară cu încă două reactoare. Mai multă energie înseamnă siguranță și un trai mai bun pentru români. Gestul este și un vot de încredere pentru România. În discursul meu, am mulțumit Guvernului Canadei pentru sprijin, recunoscând că mai avem mult de muncă împreună, iar ce este mai greu abia urmează. Le-am reamintit că nimic nu este imposibil: nici măcar nota 10 la gimnastică, obținută de unica noastră Nadia Comăneci chiar în Canada, la Olimpiada din Montreal din 1976”, a scris Burduja pe Facebook.
„Sunt convins că vom reuși să depășim toate provocările de la Cernavodă și, împreună cu partenerii noștri, vom realiza programul nuclear civil românesc, ca exemplu pentru întreaga lume. Înainte, împreună”, a mai punctat demnitarul.
De altfel, demnitarul român a fost primit cu apaluze în Parlamentul Canadei.
Ce spunea după întrevederea cu omogul canadian
„3 miliarde de dolari canadieni pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Astăzi, la Ottawa, am primit din partea ministrului omolog canadian, Jonathan Wilkinson, scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în cadrul unui eveniment remarcabil”, scria Sebastian Burduja, pe Facebook.
Potrivit acestuia, „colaborarea româno-canadiană pentru programul nuclear civil datează din anii ‘70, iar pasul de astăzi ne aduce mai aproape de visul finalizării celui mai important proiect energetic românesc”.
Ministrul Energiei susţine că există „toate premisele de a fi martori în 2031-2032 la punerea în funcţiune a acestor noi capacitaţi”. „Mai mult, avem şanse să repunem în funcţiune uzina de apă grea cu sprijin canadian, un proiect demarat de ministrul Virgil Popescu, şi de a produce izotopi medicali pentru tratamentul cancerului, pentru o piaţă în continuă creştere”, a mai scris ministrul.
Impactul noilor reactoare
La nivelul anilor 2031/2032, România va adauga aprox. 1400 MWe capacitate instalată prin operarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavoda, in plus fata de prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 pentru 30 ani si mentinerea capacitatii de 700 MWe prin Retehnologizarea Unitatii 1 la nivelul anului 2029.
Aceste proiecte strategice vor fi relizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiţionali şi cu susţinerea Bancii de Export a Canadei (EDC) si vor contribui la securitatea energetica a Romaniei si la atingerea tintelor de decarbonare.
În plus, proiectele vor asigura locuri de munca stabile pentru aproximativ 20.000 angajati in industria nucleara din Romania pentru urmatorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economica. Suplimentar, Romania va putea sustine si alte tari din regiune sa isi atinga tintele de independenta energetica si decarbonare.