Haos, conflicte și foamete: ce a îndurat Yemenul în ultimul deceniu

0
Publicat:

Yemenul este măcinat de conflicte din 2014, când forțele houthi susținute de Iran au luat cu asalt capitala Sanaa și au răsturnat guvernul recunoscut la nivel internațional și susținut de Arabia Saudită, declanșând un război civil. Conflictul a degenerat într-un război mai amplu în 2015, când o coaliție condusă de Arabia Saudită a intervenit în încercarea de a-i învinge pe houthi, csrie CNN.

Yemeniți strămutați din cauza războiului civil primesc alimente din partea ONU Foto EPA EFE
Yemeniți strămutați din cauza războiului civil primesc alimente din partea ONU Foto EPA EFE

Opt ani mai târziu, coaliția nu a reușit să îi înlăture pe houthi, care continuă să controleze o mare parte din Yemen. O încetare a focului a fost în cele din urmă semnată în 2022, dar a expirat imediat după șase luni. Cu toate acestea, părțile beligerante nu au revenit la un conflict la scară largă.

Războiul a declanșat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, lăsând sute de mii de morți și împingând unele părți ale țării în foamete.

Șaptesprezece milioane de persoane se confruntă în prezent cu insecuritatea alimentară în Yemen, potrivit Programului Alimentar Mondial, care avertizează că situația umanitară și lipsa alimentelor și a altor bunuri esențiale au "potențialul de a aduce milioane de oameni mai aproape de foamete și moarte".

De asemenea, conflictul a făcut ravagii în infrastructura țării, a exacerbat colapsul economic și a dus la strămutări pe scară largă.

În prezent, peste 24 de milioane de persoane - peste 80% din populație - au nevoie de ajutor umanitar și de protecție, potrivit ONU. Aproximativ trei milioane de persoane au fost strămutate din casele lor, sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar mai mult de jumătate din populație trăiește în prezent în sărăcie extremă.

Conflictul a ucis până la aproximativ 377.000 de persoane, potrivit unui raport din 2021 al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), dintre care mai mult de jumătate au murit din cauze indirecte asociate cu conflictul, cum ar fi lipsa de hrană, apă și asistență medicală.

Până în prezent, doar 38,9% din nevoile de finanțare umanitară ale Yemenului sunt satisfăcute, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), iar un deficit de finanțare de 2,7 miliarde de dolari este încă extrem de necesar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite