G20 se va confrunta cu un test major săptămâna viitoare: Donald Trump vs. Xi Jinping

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump si Xi Jinping FOTO EPA
Donald Trump si Xi Jinping FOTO EPA

Când liderii mondiali ai G20 s-au întâlnit pentru prima dată în 2008, misiunea lor era una disperată-salvarea economiei globale de cea mai gravă criză financiară din ultimii 70 de ani. Au reuşit.

După zece ani, acea imagine a unităţii în faţa dezastrului economic a rămas în urmă. Liderii ţărilor industrializate G20, care se vor întâlni în Argentina săptămâna ce vine, se vor strădui să ajungă la un acord privind o declaraţie comună asupra a două dintre cele mai mari şi mai spinoase probleme globale de pe agendă: comerţul şi schimbările climatice.

Oficiali din ţări europene şi asiatice care ajută la pregătirea întâlnirii au declarat că au un optimism prudent privind publicarea unui comunicat la sfârşitul întâlnirilor de două zile, de pe 1 decembrie, potrivit Reuters.

Mulţi au spus că acest comunicat ar putea fi unul pe un ton diluat şi mai puţin hotărât, pentru a asigura aprobarea preşedintelui american Donald Trump, un cunoscut sceptic în ceea ce priveşte schimbările climatice provocate de om, care a adoptat şi politici comerciale protecţioniste şi o politică externă înclinată mai degrabă spre izolaţionism.

Istoria recentă sugerează că cei ce vor schiţa comunicatul sau declaraţia comună vor avea o misiune dificilă.

SUA şi China, improbabil să pună punct războiului comercial

La sfârşitul săptămânii trecute, oficiali ai ţărilor ce au participat la un summit important Asia-Pacific au eşuat în a ajunge la o declaraţie comună pentru prima dată, SUA şi China având divergenţe majore în privinţa comerţului şi a securităţii.

În luna mai, Trump a respins o declaraţie a liderilor parteneri din G7, după ce o întâlnire tensionată s-a sfârşit în polemică, din nou pe tema tarifelor şi a comerţului.

„E un club care e chiar mai greu de gestionat decât G7,” a declarat o sursă a diplomaţiei franceze. „Să recunoaştem. Problemele sunt dificile, discuţiile au fost dificile începând cu anul trecut. La fel vor fi şi anul acesta, poate chiar mai dure.”

Va fi prima întâlnire a liderilor de când Trump a impus tarife de 250 de miliarde de dolari pe importurile din China pentru a forţa Beijingul să facă concesii privind un acces mai mare pe pieţele chineze, transferul tehologic forţat şi furtul de proprietate intelectuală.

China a răspuns cu tarife pe importurile de bunuri din SUA.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a avertizat, în această săptămână, că o escaladare în ceea ce priveşte războiul comercial dintre SUA şi China ar împiedica creşterea economică globală.

Oficiali din câteva state din G20, nerăbdători să vadă un sfârşit rapid al războiului comercial dintre SUA şi China, speră, dar nu cred că o eventuală întâlnire bilaterală între Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping la G20 ar putea să ducă la o îmbunătăţire cât de mică a relaţiilor dintre cele două părţi.

Însă în Statele Unite şi în China nu e loc nici măcar de speranţă. Doar de pesimism.

La Casa Albă există incertitudine în ceea ce priveşte abordarea pe care Trump o va avea în timpul discuţiilor cu Xi, pe tema comerţului şi altor dispute, pentru că sfătuitorii preşedintelui american au păreri divergente, a spus un consilier al administraţiei prezidenţiale.

„Aşteptările (privind întrevederea) sunt mici. Însă menţinerea relaţiei personale este de o prioritate mare,” a mai precizat oficialul american, referindu-se la Trump şi Xi, care s-au străduit să formeze o relaţie de lucru apropiată, în ciuda tensiunilor dintre ţările lor, primele două cele mai mari economii ale lumii.

Scopul principal al Chinei la G20 este să reuşească să oprească creşterea tarifelor din partea SUA în ianuarie anul viitor, potrivit economiştilor chinezi. Însă Xi nu va accepta să fie forţat să facă o înţelegere proastă.

„Chiar dacă vor fi capabili să ajungă la o mică înţelegere, liderii Chinei şi Statelor Unite nu pot ajunge la un acord fundamental, aşa că războiul comercial nu se va încheia,” a declarat Shi Yinhong, şeful  Centrului pentru studii americane de la Universitatea Renmin din Beijing.

Trump a spus, joi, că este bine pregătit pentru întâlnirea cu Xi.

Liderul de la Casa Albă se va întâlni şi cu preşedintele rus Vladimir Putin. Cei doi nu s-au mai întâlnit faţă în faţă de la summitul bilateral din iulie, de la Helsinki.

Reformarea OMC şi lupta împotriva schimbărilor climatice

Este de aşteptat ca liderii G20 să discute şi despre reformarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), însă surse diplomatice au menţionat că este puţin probabil să se ajungă la vreun acord.

SUA sunt foarte neîncrezătoare în ceea ce priveşte abilitatea OMC de a rezolva dispute comerciale internaţionale. Uniunea Europeană vrea şi ea ca insituţia să fie reformată pentru a face faţă problemelor comerciale moderne.

Ţările europene vor ca declaraţia finală să facă referire la lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit unui oficial al UE. Trump şi-a anunţat intenţia de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, având îndoieli în privinţa datelor ştiinţifice care stau la baza sa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite