Franța începe să-și retragă soldații și echipamentele militare din Niger

0
Publicat:

Retragerea militarilor francezi staționați în Niger va începe în cursul acestei săptămâni și se va încheia până la sfârșitul anului curent, a anunțat miercuri Ministerul de Externe de la Paris.

Manifestanți pro-juntă din Niger FOTO EPA-EFE
Manifestanți pro-juntă din Niger FOTO EPA-EFE

Precizarea MAE francez vine după un anunț în acest sens făcut pe 24 septembrie de către președintele Emmanuel Macron.

„Dezangajarea soldaților și a mijloacelor militare staționate în Niger începe săptămâna aceasta. Această manevră ar trebui să permită întoarcerea tuturor soldaților în Franța, înainte de sfârșitul anului”, se arată într-un comunicat al Ministerului francez de Externe.

„Coordonarea cu armata Nigerului este esențială pentru succesul acestei manevre. Toate măsurile au fost luate pentru a se asigura că mișcările au loc în bună ordine și siguranță”, a transmis MAE de la Paris.

Decizia cu privire la retragerea trupelor franceze din Niger survine pe fondul unor insistențe în acest sens din partea puciștilor care au preluat puterea la Niamey în iulie. Alte două țări vecine cu Niger, și anume Mali și Burkina Faso, conduse și ele de junte în urma unor lovituri de stat din ultimii ani, și-au asigurat deja retragerea trupelor franceze.

Aproximativ 1.500 de soldați francezi sunt staționați în prezent în Niger, o fostă colonie franceză.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite