FOTO VIDEO Data care a stârnit panica în SUA: 15 ani de la atentatele al-Qaeda din Kenya şi Tanzania, cu peste 5.000 de victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea comemorează astăzi 15 ani de la atacurile teroriste coordonate de Osama bin Laden asupra ambasadelor SUA din Kenya şi din Tanzania, în care au murit 224 de persoane şi peste 5.000 au fost rănite. Apropierea acestei date a contribuit la decizia SUA de a emite o alertă internaţională privind riscul unor noi atentate teroriste, în urma interceptării unor cconvorbiri dintre liderii al-Qaeda.

Comerorarea a 15 ani de la atacurile din Kenya şi Tanzania are loc într-o atmosferă tensionată la nivel mondial, după ce Statele Unite ale Americanii au emis o alertă internaţională ca urmare a descoperirii unui complot al-Qaeda. Americanii au închis serviciile diplomatice din 22 de state din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Marea Britanie, Franţa, Germania şi Norvegia s-au alăturat strategiei şi au închis ambasadele şi consulatele din Sanna, capitala Yemenului, care a devenit „punctul fierbinte” în ameninţarea teroristă. 

SUA şi Marea Britanie şi-au evacuat cetăţenii din regiune, după ce serviciile americane au descoperit „cea mai clară şi mai credibilă” ameninţare teroristă din mulţi ani, care a venit cu doar câteva zile înainte de această comemorare. 

În dimineaţa zilei de 7 august 1998, lumea era martora celor mai sângeroase atentate teroriste îndreptate vreodată asupra unor ambasade americane. La Naibori, capitala Kenyei, o explozie puternică s-a putut auzi în jurul orei locale 10.35. Bubuitura a fost atât de puternică încât s-a auzit de la o distanţă de cinci kilotrei, iar suflul exploziei a spart toate geamurile unei clădiri aflate la o distanţă de peste un kilometru. 

Câteva minute mai târziu, locuitorii capitalei tanzaniene Dar es Salaam auzeau acelaşi sunet cutremurător. 

„Am auzit o bubuitură puternică, apoi întreaga clădire a început să se clatine. O fracţiune de secundă mai târziu, îmi cădea sticlă spartă în cap”, povestea atunci Eda Rubia, un consultant financiar care mergea pe stradă, în apropierea ambasadei americane de la Nairobi, în momentul în care a avut loc explozia. 

„A fost ciudat... O bubuitură puternică, apoi zăceam lat pe podea. Peste tot în jurul meu erau oameni care sângerau”, povestea şi Simon Tafei, un curier aflat în clădirea de birouri distrusă aproape complet. 

Zeci de persoane au murit pe loc, altele au rămas captive sub dărâmături. Acum, ştim că 224 de persoane au murit, iar alte 5.000 au fost rănite. Majoritatea victimelor au fost kenyeni. Bomba de la Nairobi, plasată într-o maşină-capcană, avea ca ţintă ambasada SUA, însă o clădire de birouri cu cinci etaje din imediata apropiere a fost mult mai afectată. Ea a fost dărâmată aproape complet, de unde şi numărul ridicat de civili morţi sau răniţi. 

De asemenea, un autobuz public, plin cu navetişti, trecea pe acea stradă în momentul detonării dispozitivului explozibil. Vehiculul a fost avariat complet, şoferul şi alţi pasageri au murit pe loc, mai multe persoane au fost rănite. 

Spitalele din Nairobi nu a putut face faţă numărului uriaş de răniţi. „Este haos total. Tratăm sute de oameni... prea mulţi, nu ştiu să spun câţi”, spunea un reprezentant al celui mai mare spital din Nairobi, Kenyatta. Au fost chemaţi şi studenţii de la Medicină din oraş pentru a ajuta doctorii şi asistentele coplesiţi de numărul victimelor. 

Atacul de la Dar es Salaam a fost identic, tot prin bombă plasată într-o maşină-capcană în faţa ambasadei americane. Deflagraţia a afectat uşor şi ambasada franceză, însă numărul victimelor de aici a fost semnificativ mai scăzut. 

CITEŞTE MAI MULT


Alerta de atacuri teroriste a fost emisă din cauza unor conversaţii dintre liderii al-Qaeda. SUA cer cetăţenilor americani să plece „imediat” din Yemen

Presa americană citează surse de la Washington care susţin că decizia SUA de a închide serviciile diplomatice din 22 de ţări şi de a emite o alertă internaţională de atentate teroriste a venit după ce serviciile de informaţii au interceptat mai multe convorbiri dintre liderii grupării al-Qaeda, printre care şi conducătorul suprem Ayman al-Zawahiri, care puneau la cale cel mai serios complot terorist după 11 septembrie 2001.


SUA au trimis avioane militare pentru evacuarea civililor din Yemen. Britanicii îşi scot cetăţenii din zonă

Forţele armate americane au trimis avioane pentru evacuarea cetăţenilor americani din Yemen, în contextul alertei de atacuri teroriste în vigoare de la sfârşitul săptămânii trecute. Marţi dimineaţă, SUA au ucis într-un atac cu drone patru membri al-Qaeda din Yemen, care se pare că este „punctul de foc” în ameninţarea teroristă.


VIDEO Adevărul Live: este iminent un atac al-Qaeda?

De la ora 13.00, jurnaliştii „Adevărul” Elena Dumitru şi Diana Rusu discută cu fostul ministru de Externe Mircea Geoană, cu analistul militar Ion Petrescu şi cu specialistul în geopolitică Marius Văcărelu despre motivele din spatele acestor mobilizări de forţe şi despre ameninţarea teroristă din Orientul Mijlociu.


Evadaţii islamişti pun SUA în alertă. Motivele din spatele avertismentului mondial emis de americani

În ultima lună, gruparea teroristă al-Qaeda a ajutat în jur 2.000 de deţinuţi din nouă state musulmane să evadeze. SUA au închis 22 de ambasade din Orientul Mijlociu şi au sporit măsurile de securitate, anunţând că serviciile de informaţii au interceptat date privind „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” din ultimii ani.


Surse militare: celula teroristă din spatele complotului care vizează SUA „este mobilizată în poziţia de atac”

Un complot terorist internaţional, coordonat de Al-Qaeda, a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţările arabe, măsură aplicată şi de Marea Britanie, Germania şi Franţa la o scară mai restrânsă. Ameninţarea este sporită de faptul că, în ultima lună, Al-Qaeda a ajutat aproximativ 250 de deţinuţi extremişti să evadeze din închisori din state arabe.


Întâlnire de urgenţă la Casa Albă. Obama a fost informat despre „cea mai clară şi mai credibilă ameninţare teroristă” de multă vreme

Consilierii pe teme de securitate ai preşedintelui american Barack Obama s-au reunit sâmbătă la Washington pentru a discuta despre ameninţarea teroristă care a determinat SUA să închidă 22 de ambasade şi consulate din ţări arabe şi să emită un avertisment mondial de călătorie.


Alertă mondială pentru risc de atentate al-Qaeda. SUA îşi vor închide 21 de ambasade, iar Marea Britanie întrerupe activitatea diplomatică în Yemen

Statele Unite au emis, vineri, o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit al unor atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaeda le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.


Mai multe ambasade ale Statelor Unite vor fi închise duminică din motive de securitate

Reprezentanţii Departamentului de Stat al Statelor Unite au anunţat joi că duminică vor închide mai multe ambasade şi consulate din întreaga lume din motive de securitate.


Interpolul a emis o avertizare de securitate la nivel global, după ce sute de prizonieri au evadat cu ajutorul Al-Qaeda

Interpol a emis un avertisment de securitate la nivel global, după ce, în ultima lună, sute de prizonieri din închisori aflate în nouă state, printre care Pakistan, Irak şi Libia, au evadat cu ajutorul grupării teroriste Al-Qaeda.


Al-Qaeda acuză Statele Unite de organizarea "complotului" pentru înlăturarea lui Mohamed Morsi

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, acuză Statele Unite că "au complotat" cu armata egipteană şi cu minoritatea creştină coptă pentru demiterea preşedintelui Mohamed Morsi, înlăturat pe 3 iulie, conform unei înregistrări audio difuzată pe site-uri islamiste, relatează AFP.


Şeful Statului Major al armatei SUA: Complotul Al-Qaeda depistat de SUA vizează obiective ale ţărilor occidentale

Complotul terorist organizat de reţeaua Al-Qaeda, pe fondul căruia SUA au închis ambasade şi au emis o avertizare globală de călătorie, vizează "obiective occidentale", afirmă, într-un interviu acordat postului american ABC News, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al armatei americane.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite