Alertă mondială pentru risc de atentate al-Qaeda. SUA îşi vor închide 21 de ambasade, iar Marea Britanie întrerupe activitatea diplomatică în Yemen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar sâmbătă, la o zi de la emiterea alertei de atac terorist, un consulat al Indiei dintr-un oraş afgan a fost scena unui atac terorist. Cel puţin opt civili au murit după explozia a trei bombe FOTO Reuters
Chiar sâmbătă, la o zi de la emiterea alertei de atac terorist, un consulat al Indiei dintr-un oraş afgan a fost scena unui atac terorist. Cel puţin opt civili au murit după explozia a trei bombe FOTO Reuters

Statele Unite au emis, vineri, o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit al unor atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaeda le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

UPDATE 18.00 Franţa a anunţat sâmbătă că în contextul informaţiilor privind posibile ameninţări teroriste îşi închide ambasada de la Sanaa, în Yemen, duminică şi luni, după Germania şi Marea Britanie, care au anunţat mai devreme măsuri similare, transmite AFP.

UPDATE 11.20  Ambasada britanică din Sana'a, capitala Yemenului, va fi închisă duminică şi luni, decizia autorităţilor de la Londra fiind „o măsură de precauţie” stabilită ca urmare a alertei mondiale, emisă de SUA, privind riscul crescut de atacuri teroriste în Orientul Mijlociu şi în Nordul Africii., informează BBC News.

Statele Unite ale Americii urmează să-şi închidă, duminică, 21 dintre ambasade, după ce au fost interceptate mai multe mesaje provenite de la membrii Al-Qaeda în care aceştia discutau despre posibile atacuri. SUA au emis o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, din cauza riscului crescut de atentate teroriste în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord.


În acelaşi timp, Departamentul de Stat a cerut cetăţenilor americani aflaţi în străinătate să îşi ia măsuri suplimentare de precauţie. Potrivit alertei emise, atentatele sunt posibile „în special în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord”, dar Washingtonul insistă şi asupra riscului unor astfel de acţiuni în „Peninsula arabică”.

Cu o zi în urmă, Departamentul de Stat american a anunţat că, din raţiuni de securitate, 21 dintre ambasadele şi consulatele sale vor fi închise duminică, prima zi de lucru a săptămânii în numeroase ţări musulmane, existând posibilitatea ca activitatea unora să fie suspendată pentru mai mult timp, informează France Presse.

Printre misiunile diplomatice americane vizate de această măsură se numără cele din: Algeria, Yemen, Arabia Saudită, Bangladesh, Kuwait, Israel, Turcia, Egipt, Afganistan, Irak, Sudan şi Libia.

O ameninţare teroristă legată de Al-Qaeda a determinat închiderea acestora, a confirmat la postul CNN congresmanul republican Ed Royce, şeful Comisiei pentru politică externă.

Departamentul de Stat reaminteşte că SUA continuă „să coopereze strâns cu alte naţiuni în faţa ameninţării terorismului internaţional, inclusiv cel dus de Al-Qaeda.

În urma anunţului diplomaţiei americane, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Alexandre Polack, a declarat că Uniunea Europeană îşi ia „toate măsurile de precauţie” şi „reprezentanţele UE din zonele vizate se află în contact cu ambasadele SUA”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite