Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a beneficiat de un certificat fals de vaccinare împotriva COVID-19

0
Publicat:

  Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a beneficiat de un certificat „fals” de vaccinare împotriva COVID-19, a dezvăluit joi o anchetă a Biroului controlorului general al Braziliei, care recomandă, totuşi, închiderea cazului, transmite AFP.

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro FOTO: Profimedia
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro FOTO: Profimedia

În ancheta sa, controlorul Braziliei subliniază neconcordanţe între documente ale Ministerului brazilian al Sănătăţii şi carnetul de vaccinare al lui Bolsonaro, care indică faptul că fostului şef de stat i s-a administrat o doză de vaccin împotriva COVID-19 la Sao Paulo în iulie 2022, potrivit Agerpres. 

Astfel, „referitor la vaccinarea efectuată la Sao Paulo - singurul document care figurează în carnetul de vaccinare al fostului preşedinte - (...) concluzia este că vorbim despre o fraudă a sistemului de înregistrare a vaccinărilor împotriva COVID-19” , a declarat organul de control într-un comunicat.

Ancheta concluzionează că certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 de care a beneficiat Bolsonaro este „fals”.

Ea recomandă, însă, închiderea dosarului „din lipsa unor probe suficiente” pentru a-i găsi pe responsabili, după ce a constatat că numeroşi fucnţionari puteau introduce date false, având acces la sistemul informatic de vaccinare.

Această anchetă a urmărit în special să stabilească dacă funcţionari federali au falsificat carnetul de vaccinare al lui Bolsonaro.

În timpul mandatului său (2019-2022), liderul de extremă dreapta a criticat încontinuu vaccinurile anti-COVID-19, insistând că nu intenţionează să se imunizeze împotriva pandemiei care a făcut peste 700.000 de morţi în Brazilia. De altfel, ulterior el a recunoscut că nu s-a vaccinat, mai scrie AFP.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite