Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, acuzat de tentativă de lovitură de stat. Riscă până la 29 de ani de închisoare

0
Publicat:

O comisie parlamentară din Brazilia a dat miercuri undă verde pentru ca un raport conţinând noi acuzaţii împotriva fostului preşedinte Jair Bolsonaro să fie trimis justiţiei, printre care cea pentru tentativă de lovitură de stat, notează AFP.

Jair Bolsonaro FOTO Profimedia
Jair Bolsonaro FOTO Profimedia

La finalul examinării acestui raport de peste 1.300 de pagini, va rămâne la latitudinea procurorului general să decidă dacă îl va inculpa pe fostul preşedinte (2019-2022) pentru patru infracţiuni: tentativă de lovitură de stat, tentativă de abolire violentă a statului de drept, violenţă politică şi asociere criminală, scrie Agerpres.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 29 de ani de închisoare, potrivit parlamentarilor.

Cu 20 de voturi pentru şi 11 împotrivă, comisia alcătuită din 32 de deputaţi şi senatori a considerat că Bolsonaro este responsabil în calitate de "autor, intelectual sau moral, al atacurilor comise împotriva instituţiilor".

Acestea au culminat la 8 ianuarie în cursul tentativei de "lovitură de stat", când partizani bolsonarişti au devalizat locurile puterii la Brasilia.

"Nu putem acorda amnistie autorilor loviturii de stat", a declarat deputata Jandira Feghali în timpul dezbaterilor.

În schimb, colegul său pro-Bolsonaro Nikolas Ferreira a descris raportul drept "părtinitor şi inexact".

La 8 ianuarie 2022, mii de partizani ai lui Bolsonaro au vandalizat locurile puterii în capitala Braziliei, chemând la o intervenţie militară pentru răsturnarea de la conducere a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, la o săptămână după învestirea sa.

Pagubele au fost considerabile, în scene ce aminteau de atacul asupra Capitoliului din Washington de către susţinătorii lui Donald Trump la 6 ianuarie 2021.

Raportul cere inculparea a 61 de persoane, civili şi militari, printre care foşti miniştri ai lui Bolosonaro, potrivit presei.

Fostul preşedinte, 68 de ani, face, de asemenea, obiectul unei anchete a Tribunalului Suprem Federal (STF) care l-a declarat, la sfârşitul lui iunie, neeligibil timp de opt ani pentru "abuz de putere politică".

Bolsonaro a pierdut la limită alegerile din octombrie 2022 în faţa preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (49,1% din voturi faţă de 50,9%).

Miercuri, el a compărut în faţa poliţiei federale în cadrul unei anchete asupra unor oameni de afaceri instigând la o lovitură de stat în conversaţiile pe WhatsApp.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite