Jair Bolsonaro nu mai poate candida timp de opt ani pentru funcția de președinte al Braziliei

0
Publicat:

Curtea Electorală Supremă din Brazilia a decis să-i interzică fostului președinte Jair Bolsonaro să candideze timp de opt ani.

Jair Bolsonaro FOTO: Profimedia
Jair Bolsonaro FOTO: Profimedia

Bolsonaro a fost găsit vinovat de abuz de putere înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, scrie BBC.

El a fost acuzat că subminează democrația braziliană susținând în mod fals că buletinele de vot electronice folosite sunt vulnerabile la hacking și fraudă.

Avocații lui Bolsonaro sunt așteptați să facă apel împotriva verdictului. Ei au susținut că declarațiile sale nu au avut nicio influență asupra rezultatului alegerilor.

Dacă verdictul va rămâne valabil, Bolsonaro nu va fi eligibil să participe la următoarele alegeri prezidențiale din 2026, dar va putea candida din nou în 2030.

De asemenea, i se va interzice participarea la alegerile municipale din 2024 și 2028.

Cazul împotriva lui Bolsonaro s-a învârtit în jurul unui discurs pe care l-a ținut în timp ce era încă președinte în 2022.

La 18 iulie, el a invitat diplomați străini la reședința sa din capitala Brasilia, unde a susținut în mod fals că mașinile electronice de vot utilizate în Brazilia erau predispuse la hacking și deschise fraudei pe scară largă.

Bolsonaro a susținut că "pur și simplu a explicat cum funcționează alegerile în Brazilia" și nu a criticat sau atacat sistemul electoral.

Dar discursul a venit pe fondul unei campanii prezidențiale polarizante, în care Bolsonaro a fost provocat pentru funcția de conducere de către rivalul său, Luiz Inácio Lula da Silva.

Alegerile au intrat în turul doi pe 30 octombrie și au fost câștigate cu o marjă extrem de mică de Lula.

Bolsonaro nu și-a recunoscut niciodată public înfrângerea și a părăsit Brazilia pentru Florida cu două zile înainte ca Lula să depună jurământul ca președinte.

Susținătorii săi, care au refuzat să accepte rezultatul alegerilor, au luat cu asalt Congresul Braziliei, palatul prezidențial și clădirea care găzduiește Curtea Supremă pe 8 ianuarie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite