Fostul președinte brazilian Bolsonaro este anchetat pentru că ar fi „hărțuit“ o balenă cu cocoașă VIDEO

0
Publicat:

Un bărbat care seamănă cu fostul președinte brazilian pare să fi fost văzut pe un jetski la aproximativ 15 metri de mamiferul aflat în dificultate.

Balenă cu cocoașă FOTO: Shutterstock
Balenă cu cocoașă FOTO: Shutterstock

Poliția federală îl investighează pe fostul președinte brazilian, Jair Bolsonaro, pentru încă o presupusă abatere: "hărțuirea" unei balene cu cocoașă în timp ce se plimba cu jetski-ul său în timpul unei vacanțe publice, scrie theguardian.com.

Politicile anti-ecologiste ale lui Bolsonaro i-au adus porecla "Căpitanul drujbă" în timpul unei administrații de patru ani caracterizată de o distrugere galopantă a Amazonului. Dar ultima infracțiune de mediu ar fi avut loc în apele din largul coastei de sud-est a Braziliei, în apropierea orașului São Sebastião.

Acolo, în iunie, un bărbat care semăna cu Bolsonaro a fost văzut - și filmat - la aproximativ 15 metri de o balenă cu cocoașă care ieșise la suprafață.

"Bărbatul, despre care se crede că este Bolsonaro, filma cu un telefon mobil în timp ce balena avea comportamente aeriene care sugerau suferință sau disconfort", a relatat site-ul de știri iG.

Legislația braziliană interzice "hărțuirea deliberată a oricărei specii de cetacee", cum ar fi delfinii sau balenele cu cocoașă, care sunt numite baleias jubarte în această țară sud-americană.

Potrivit normelor aplicate de agenția de mediu Ibama, navele cu motoarele pornite nu trebuie să se apropie la mai puțin de 100 de metri de aceste animale. De asemenea, marinarilor le este interzis să urmărească sau să invadeze spațiul grupurilor de delfini sau balene sau să facă "zgomot excesiv - cum ar fi muzică, orice fel de percuție sau alte sunete ... la o distanță de 300 de metri de orice cetacee".

Un alt politician de dreapta a fost amendat recent cu 2.500 de reali (410 lire sterline) pentru comiterea unei infracțiuni similare în aceeași regiune. Cu puțin peste un deceniu în urmă, Bolsonaro însuși a fost amendat pentru pescuit ilegal în cadrul unei rezervații marine din largul coastei Rio de Janeiro. În calitate de președinte, criticii l-au acuzat că a desființat în mod deliberat măsurile de protecție a mediului, cu consecințe catastrofale pentru natură.

La un an după ce a pierdut puterea, Bolsonaro se confruntă cu o multitudine de investigații privind suspiciuni de infracțiuni, inclusiv complotul unei lovituri de stat împotriva succesorului său de stânga, Luiz Inácio Lula da Silva, deturnarea de bijuterii scumpe și falsificarea dosarelor de vaccinare Covid. Unii cred că politicianul, căruia i s-a interzis să candideze la alegeri până în 2030, ar putea ajunge în cele din urmă la închisoare.

Sâmbătă, fostul președinte a respins ancheta privind balena cu cocoașă ca pe un alt exemplu de persecuție politică din partea politicienilor brazilieni și a ecologiștilor. "În fiecare zi mă acuză de un fel de răutăți. Ieri a fost vorba de hăituirea balenelor", a declarat Bolsonaro în fața susținătorilor, înainte de a face o remarcă depreciativă la adresa ministrului brazilian al justiției, Flavio Dino, pe care l-a asemănat cu o balenă.

Susținătorii lui Bolsonaro au ironizat afirmațiile acvatice pe rețelele de socializare, unul dintre ei susținând că balena cu cocoașă trebuie să fi fost un fan al fostului președinte care l-a oprit pentru a-i cere un selfie.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite