Explozie la o bază militară irakiană care are legături cu Iranul: o persoană a murit și alte opt sunt rănite VIDEO

0
Publicat:

O explozie a avut loc la o bază militară irakiană care adăpostește paramilitari pro-iranieni, conform unor surse de securitate, relatează The Guardian.

Explozia de vineri seară s-a produs la baza Calso, unde este staționat fostul grup paramilitar pro-iranian Hashed al-Shaabi - integrat acum în cadrul armatei -, au declarat pentru Agenția France-Presse o sursă din cadrul Ministerului de Interne și un oficial militar. 

Potrivit unui oficial al ministerului, în urma incidentului a murit o persoană și alte opt au fost rănite, în timp ce sursa militară a precizat că trei militari irakieni au fost răniți, conform AFP. 

Agenția de știri Reuters a transmis că doi oficiali au pus explozia pe seama unui atac aerian, dar nu au putut preciza autorul. 

Doi oficiali au pus explozia pe seama unui atac aerian. Foto Captură video YouTube
Doi oficiali au pus explozia pe seama unui atac aerian. Foto Captură video YouTube

Într-un comunicat, Hashed al-Shaabi a declarat că atacul a provocat „pierderi materiale" și victime, fără să precizeze numărul răniților. Organizația a precizat că o „explozie" a avut loc în sediul său. 

Explozia a distrus echipamente, arme și vehicule", a precizat o sursă din minister. 

Sursele de securitate nu au dorit să precizeze persoana responsabilă pentru atac și nici nu au spus dacă a fost vorba de un atac cu dronă. Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilității pentru atac. 

Pe rețelele de socializare, armata americană a declarat că forțele sale nu s-au aflat în spatele atacului semnalat. „Statele Unite nu au efectuat astăzi lovituri aeriene în Irak", a transmis Comandamentul Central al SUA pe rețeaua socială X, adăugând că informațiile potrivit cărora trupele americane ar fi efectuat atacul sunt „neadevărate". 

 Hashed al-Shaabi, o alianță de grupări armate preponderent șiite formată pentru a lupta împotriva Statului Islamic, face parte în prezent din forțele de securitate irakiene. Alianța este cunoscută și sub numele de Forțele de Mobilizare Populară, Comitetul de Mobilizare a Poporului sau Unitățile de Mobilizare Populară. 

Atacul asupra paramilitarilor pro-iranieni are loc în contextul tensiunilor regionale legate de războiul dintre Israel și Hamas, militanții palestinieni susținuți de Teheran. 

În cursul zilei de vineri, atacuri puse pe seama Israelului au vizat o bază militară din apropierea orașului iranian Isfahan, în Iran, ca represalii aparente la o tentativă iraniană, eșuată în mare parte, de a bombarda Israelul cu drone și rachete. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite