Siturile nucleare ale Iranului: Unde ar putea lansa Israelul un atac în caz de război

0
Publicat:

Programul nuclear iranian este din nou în centrul atenției, având în vedere faptul că Ierusalimul a lansat un atac asupra Teheranului ca răspuns la bombardamentul asupra teritoriului său, relatează The National News.

Harta facilităților nucleare ale Iranului.
Harta facilităților nucleare ale Iranului. FOTO X

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), însărcinat să inspecteze programul nuclear iranian și să verifice dacă acesta este destinat uzului civil, a declarat marți că Iranul l-a informat că „toate complexele nucleare pe care le inspectăm zilnic vor rămâne închise din considerente de securitate". 

Inspecțiile au fost reluate la scurt timp după ce au fost suspendate, dar scurta pauză a stârnit noi temeri legate de război. 

Grossi a declarat anterior că Iranul are suficient uraniu îmbogățit pentru „mai multe" bombe nucleare, dacă ar alege această cale. 

Unde se află siturile de cercetare nucleară ale Iranului 

Iranul a declarat Agenției 21 de situri, iar organizația a inspectat, de asemenea, situri suspecte în care au fost găsite particule de uraniu - inclusiv particule de uraniu îmbogățit cu peste 80% - aproape de pragul necesar pentru fabricarea unei arme nucleare. 

Miercuri, Iranul a negat că ar fi vorba de o problemă, în ciuda faptului că AIEA a susținut mult timp că Teheranul nu a dat explicații cu privire la existența urmelor de uraniu puternic îmbogățit. 

În schimb, Mohammad Eslami, șeful Organizației pentru Energie Atomică, a declarat că aceștia cooperează cu AIEA și că au reinstalat camerele de supraveghere, montate de inspectori, în siturile sensibile, care fuseseră deconectate anterior. 

Angajamentul cu AIEA și supravegherea de către aceasta sunt în curs de desfășurare, iar directorul general al AIEA, Rafael Grossi, va vizita Iranul în viitor", a declarat el. 

Siturile de cercetare nucleară ale Iranului sunt răspândite în întreaga țară, dar cele mai mari, Natanz și Fordow, sunt amplasate în munți, la 225 km sud de Teheran și la 32 km nord-est de Qom. 

De-a lungul anilor, inspecțiile au fost ocazionale, în ciuda faptului că SUA, UE și ONU au insistat asupra accesului, ceea ce reflectă discuțiile controversate privind revenirea la acordul încheiat în 2015. 

Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), sub conducerea lui Barack Obama, predecesorul lui Donald Trump, a permis pentru scurt timp accesul inspectorilor ONU la situri, reglementând foarte mult îmbogățirea uraniului în scopuri civile, în schimbul unei relaxări semnificative a sancțiunilor. 

Totuși, de la restabilirea sancțiunilor severe împotriva Iranului, relațiile dintre agenție și Teheran s-au deteriorat, Iranul acuzând chiar organizația că lucrează cu Israelul pentru a-i sabota complexele nucleare. 

„Oamenii nu se uită la ambițiile nucleare ale Iranului”

În martie, organizația a acuzat Iranul că a făcut declarații îngrijorătoare cu privire la „capacitățile sale tehnice de a produce arme nucleare", care „nu fac decât să sporească îngrijorarea directorului general cu privire la corectitudinea și integralitatea declarațiilor de garanții ale Iranului"

Autoritatea de supraveghere nucleară cere în continuare Iranului să dea explicații cu privire la materialele nucleare nedeclarate din patru situri - Lavisan-Shian, Varamin, Marivan și Turquzabad. 

Timp de ani de zile, Israelul a investit masiv în slăbirea programului, lansând un atac cibernetic asupra instalațiilor de îmbogățire a uraniului în 2010, prin intermediul virusului Stuxnet, care a afectat echipamente extrem de sensibile utilizate în îmbogățirea uraniului prin spargerea programelor informatice. De asemenea, este acuzat de sabotarea unor situri esențiale de cercetare și de îmbogățire a uraniului. 

Oameni de știință au fost, de asemenea, asasinați, cel mai important fiind Mohsen Fakhrizadeh, fizician nuclear și membru al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, considerat în general ca fiind principala figură din spatele cercetării iraniene în domeniul armelor nucleare. Acesta a fost ucis în apropiere de Teheran în 2020. 

În cazul în care Israelul decide să atace direct programul nuclear iranian, are la dispoziție o serie de opțiuni care ar putea varia de la lovituri asupra programului spațial iranian, despre care unii analiști spun că este o acoperire pentru producerea unei rachete nucleare, până la atacarea complexelor de îmbogățire a uraniului aflate la mare adâncime în subteran. 

Iranul neagă faptul că încearcă să realizeze arme nucleare, deși unii oficiali iranieni, inclusiv Kamal Kharazi, șeful Consiliului Strategic pentru Relații Externe, a declarat că Iranul ar putea construi o bombă dacă ar dori acest lucru. 

„Poate că oamenii nu se uită la ambițiile nucleare ale Iranului, dar problema există", a declarat Grossi în noiembrie 2023. 

Fordow și Natanz - obiective importante 

Natanz, Fordow, Arak și Esfahan sunt cele mai cunoscute situri nucleare, în timp ce un alt sit, Parchin, este un mare complex de cercetare militară despre care se spune că este esențial pentru activitatea Iranului în domeniul tehnologiei rachetelor. 

Toate siturile au fost afectate de presupuse atacuri de sabotaj sau de incendii și explozii inexplicabile, deși nu se cunoaște niciun atac la Arak, în ciuda afirmațiilor Iranului că ar fi dejucat unul. 

Fordow, o uzină de îmbogățire aflată în munții de lângă Qom și fostă bază a IRGC, este considerată a fi locul unde a început cercetarea nucleară la începutul anilor 2000, potrivit Institutului Internațional pentru Știință și Securitate. 

Existența sitului a fost confirmată abia în 2009, când SUA, Marea Britanie și Franța au acuzat Iranul că a ascuns construcția de ONU, avertizând că situl nu era destinat cercetării nucleare „pașnice". 

Deja o structură consolidată în 2009, situl avea cel puțin un tunel de beton care ducea către un munte, iar lucrările efectuate acolo au fost accelerate la începutul anilor 2010, stârnind îngrijorarea organismului de supraveghere nucleară. 

În cadrul JCPOA, îmbogățirea de acolo a fost oprită pentru scurt timp, dar a fost reluată în 2019, după ce planul de acțiune a eșuat. 

Un alt sit extrem de cunoscut este Natanz, care este format dintr-un sit suprateran și unul subteran. Partea supraterană a sitului de îmbogățire a fost vizată de o explozie puternică în 2021. De la explozie, se presupune că Iranul a accelerat lucrările de construcție în subteran. 

La aproximativ 225 km sud de Teheran, Natanz este prevăzut cu patru tuneluri de acces în Kuh-e Kolang Gaz La, potrivit Centrului „James Martin” pentru Studii de Neproliferare. 

Se crede că atât Natanz, cât și Fordow sunt puternic apărate de sisteme antiaeriene, iar specialiștii spun că numai cele mai puternice bombe ar putea afecta complexele. 

Israelul nu deține astfel de bombe - GBU-57, sau chiar avioane care le-ar putea transporta, deși are GBU-72 mai mici, care ar putea avaria grav structurile mai aproape de suprafață și, eventual, ar putea îngropa sau distruge intrările în tuneluri. 

În afară de această infrastructură, Iranul are zeci de complexe de cercetare supraterane - cu un sit mare la Centrul de Tehnologie Nucleară din Esfahan. 

Activitatea la multe dintre aceste situri nu se concentrează în mod special pe îmbogățirea uraniului, ci pe dezvoltarea de rachete, cercetarea privind combustibilul pentru rachete, explozibili convenționali utilizați pentru a genera explozii nucleare și reactoare de testare, care ar putea fi utilizate pentru cercetare militară. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite