Ce spun surse israeliene despre atacul asupra Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presupusul atac de vineri împotriva Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul nu caută un război regional, potrivit unor surse anonime citate de ziarul Jerusalem Post, preluat de EFE.

Panou anti-Israel la Teheran FOTO EPA-EFE
Panou anti-Israel la Teheran FOTO EPA-EFE

„Mesajul (atacului) a fost fără echivoc: De data aceasta am decis să nu vă atacăm instalaţiile nucleare, dar ar fi putut fi şi mai rău", au declarat sursele citate ziarului israelian.

Confuzia domneşte asupra prezumtivului atac pe care Israelul l-ar fi efectuat vineri în zori împotriva Iranului, ca presupuse represalii pentru atacul efectuat de Iran sâmbăta trecută asupra teritoriului israelian, potrivit unor înalţi oficiali ai SUA citaţi de mass-media americane.

Potrivit presei americane, Israelul a lansat vineri dimineaţă mai multe rachete împotriva Iranului în provincia Isfahan. Dar Iranul a negat atacul: mai întâi a spus că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, iar ulterior s-a limitat la a spune că sunt „mai multe obiecte zburătoare".

Agenţia de presă spaniolă aminteşte că, până acum, nici guvernul israelian, nici Pentagonul nu au recunoscut oficial operaţiunea.

Ziarul israelian a dat vineri asigurări că aceste surse au confirmat că atacul a lovit obiective ale forţelor aeriene din Isfahan, „la mustaţă” de instalaţia nucleară a Republicii Islamice din această regiune.

În acest sens, Jerusalem Post scrie că atacul a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune lansate dintr-un avion pentru a nu fi detectate de radarele iraniene.

De asemenea, potrivit ziarului, faptul că instalaţiile nucleare nu au fost lovite direct este un alt mesaj către Teheran care indică faptul că Israelul nu urmăreşte o escaladare a tensiunii.

Tensiunile dintre Israel şi Iran au provocat alarmă în rândul comunităţii internaţionale, care şi-a dublat apelurile la reţinere şi presiunile diplomatice pentru a preveni ca tensiunea să ducă la un conflict armat regional.

Washington Post: Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului

Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a ajunge în centrul ţării persane cu armele lor, a relatat The Washington Post.

Ziarul american, citat de agenția EFE, preluată de Agerpres, a dat asigurări că o sursă oficială israeliană a confirmat atacul aerian pe care armata sa l-a efectuat în interiorul Iranului, ca răzbunare pentru bombardamentul iranian împotriva Israelului de sâmbăta trecută.

Sursa, care nu a dorit să fie identificată, a adăugat că nu a fost stabilit dacă atacul a provocat pagube în interiorul teritoriului iranian. Cu toate acestea, sursa a precizat că ofensiva a avut scopul de a demonstra Iranului că Israelul are capacitatea de a ataca în interiorul acestei ţări.

Mai multe mass-media americane au confirmat atacul israelian, însă până acum, nici guvernul israelian, nici Pentagonul nu au recunoscut oficial operaţiunea.

Iranul şi-a activat sistemele de apărare antiaeriană, afirmând doar că au avut loc explozii în oraşul Isfahan (centru), dar că instalaţiile nucleare iraniene sunt în siguranţă.

Agenţia Spaţială Iraniană a negat, de asemenea, un atac cu rachete, contrar informaţiilor din Statele Unite conform cărora Israelul a lansat proiectile împotriva teritoriului iranian.

Pe fondul confuziei, autorităţile aviatice iraniene au suspendat iniţial zborurile în cel puţin trei oraşe din ţară, inclusiv Teheran şi aeroportul său internaţional, însă câteva ore mai târziu au decis reluarea lor.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite