Expansiunea BRICS ar trebui să îngrijoreze NATO. Va include și membri ai OPEC, cel puțin trei puteri nucleare și câțiva membri ai OMC

0
0
Publicat:

Luna viitoare, un summit al grupului de țări BRICS (o organizație internațională care includea inițial Brazilia, Rusia, India și China) va avea loc în Rusia sub președinția lui Vladimir Putin și cu participarea lui Xi Jinping.

Liderii BRISC la summit-ul din Africa de Sud/ FOTO/Arhiva
Liderii BRISC la summit-ul din Africa de Sud/ FOTO/Arhiva

Recent, noi membri s-au alăturat BRICS: Egipt, Arabia Saudită, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Acesta este BRICS+, potrivit lui Roger Boyce, corespondent internațional al ziarului The Times.

Potrivit autorului, BRICS+ va include și membri ai OPEC, cel puțin trei puteri nucleare și câțiva membri ai Organizației Mondiale a Comerțului. Toate aceste țări se vor concentra pe Inițiativa Belt and Road a Chinei, care este o strategie globală de dezvoltare a rutelor comerciale și a legăturilor economice.

Corespondentul notează că experții NATO nu acceptă ideea că BRICS+ se poate transforma într-o alianță pregătită pentru luptă. Cu toate acestea, există o caracteristică a noii compoziții BRICS care ar trebui să sperie serios Occidentul.

Alianța are deja potențialul de a crea o piață comună pentru metalele strategice necesare războiului. Brazilia, Rusia, China, Africa de Sud sunt jucători cheie în minerit de metal; Arabia Saudită intenționează să devină o viitoare națiune minieră. Arabia Saudită a cumpărat și o companie braziliană care produce burete de titan, un ingredient necesar pentru submarinele rusești, motoarele de avioane și pentru plasarea sateliților în spațiu.

În plus, dacă Republica Democrată Congo și Chile se alătură grupului BRICS, alianța va avea acces la minerale importante pe care aceste țări le posedă (cobalt, cupru și litiu). Prin urmare, potrivit corespondentului, țările BRICS+ își deschid drumul către superioritatea militară decisivă.

Turcia, membră NATO, vrea să adere la BRICS

Turcia a cerut aderarea la grupul BRICS, al principalelor țări emergente, a anunțat purtătorul de cuvânt al partidului președintelui Erdogan. Dacă va fi admisă, Turcia ar deveni primul membru NATO al grupul considerat o contrapondere la ordinea globală condusă de Occident.

„Președintele nostru a declarat de multe ori că vrem să devenim membri BRICS. Procesul este acum în curs de desfășurare”, a declarat Omer Celik, purtător de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP).

„Președintele nostru a declarat clar că Turcia dorește să participe la toate platformele importante, inclusiv la BRICS”, a mai spus într-o conferință de presă.

Anunțul purtătorului de cuvânt vine după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că „Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă și respectată dacă dezvoltă simultan relații cu Estul și Vestul”.

Anterior, în iunie, el a spus că nu vede aderarea la BRICS ca pe o alternativă la apartenența la alte grupuri, iar țara rămâne oficial un candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Dar negocierile de aderare la UE, lansate în 2005, s-au blocat după represiunea grupurilor de opoziție turce în urma loviturii de stat eșuate în 2016.

Turcia a menținut, de asemenea, relații strânse cu Moscova, în ciuda invaziei Rusiei în Ucraina, ceea ce a afectat semnificativ relațiile Ankarei cu alianța nord-atlantică.

Bloomberg scrie, citând surse apropiate administrației de la Ankara, că președintele Recep Tayyip Erdogan crede că centrul de greutate geopolitic se îndepărtează de economiile dezvoltate.

Numit ca acronim după Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, grupul BRICS include și țări ca Arabia Saudită, Argentina, Iran, Emiratele Arabe Unite (EAU), Etiopia și Egipt. Recent, Kazahstan a anunțat, după o vizită a președintelui Putin, că se va alătura grupului.

Blocul se consideră o alternativă pe scena globală la grupul G7 condus de SUA.

Extinderea în continuare a grupului ar putea fi discutată în timpul unui summit la Kazan, Rusia, în perioada 22-24 octombrie.

Malaezia, Thailanda și Azerbaidjanul, aliat apropiat al Turciei, se numără printre alte țări care au anunțat că doresc să se alăture BRICS. În vizita sa din Mongolia, președintele Vladimir Putin l-a invitat pe președintele mongol să participe la summitul de la Kazan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite