Noua Bancă de Dezvoltare a BRICS va acorda împrumuturi în valoare de 5 miliarde de dolari în 2024

0
Publicat:

Noua Bancă de Dezvoltare a BRICS (NDB), înfiinţată de grupul economiilor emergente BRICS, are ca obiectiv în acest an acordarea de împrumuturi în valoare de cinci miliarde de dolari, a anunţat vicepreşedintele Zhou Qiangwu.

foto steaguri țări membre BRICS
Noua Bancă BRICS va acorda împrumuturi în valoare de 5 miliarde de dolari Foto: Shutterstock

Cu sediul în Shanghai, banca, înfiinţată în 2015 pentru a acorda statelor membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) mai multă influenţă în finanţarea proiectelor de infrastructură decât instituţiile conduse de Occident, cum ar fi Banca Mondială, este interesată să atragă noi membri pentru a-şi spori capitalul, după ce sancţiunile occidentale au redus creditarea din partea Rusiei.

"În timpul pandemiei, afacerile noastre au fost oarecum afectate, dar acum totul revine la normal", a declarat Zhou pentru Reuters, în marja Forumului Boao.

Oficialul nu a dat detalii privind modul în care banca a fost afectată de dificultăţi, dar a spus că India şi China au beneficiat de un nivel de investiţii uşor mai ridicat decât alte state membre.

De asemenea, Zhou a afirmat că se aşteaptă ca anul acesta economia chineză să înregistreze un avans de aproximativ 5%, în linie cu ţinta Guvernului. 

La începutul lunii trecute, Egiptul a aderat la Banca BRICS. Aderarea Egiptului la Noua Banca de Dezvoltare (NDB) creată de BRICS va stimula creșterea PIB-ului și va contribui la crearea de noi locuri de muncă, a explicat Mustafa Abu Zeid, directorul Centrului Egiptean de Studii Economice și Strategice, care și-a exprimat încrederea în acest lucru.

Aderarea Egiptului la BND extinde cooperarea în domeniile infrastructurii, transporturilor, energiei curate și tehnologiilor digitale”, a spus Mustafa Abu Zeid, conform ziarului Ad Dustour, care acompletat că măsura are ca scop creșterea PIB-ului și furnizarea de noi lucrători.

Abu Zeid a numit procesul de aderare la banca BRICSun nou început pentru economia egipteană pe calea integrării maxime în blocuri economice importante cu o mare influență economică la nivel internațional”. „Acest pas este o altă dovadă a încrederii tot mai mari a instituțiilor internaționale în economia egipteană și va fi de mare importanță pentru construirea de parteneriate puternice cu BND, care are capacități financiare estimate la 200 de miliarde de dolari”, consideră expertul. „Aderarea Egiptului la blocul țărilor BRICS va ajuta la atingerea obiectivului de a menține creșterea PIB-ului și de a îmbunătăți alți indicatori financiari”, a subliniat Abu Zeid.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite