Țările BRICS continuă dedolarizarea: India a devenit a cincea putere economică a lumii
0Țările BRICS continuă procesul de dedolarizare, existând o presiune semnificativă a Rusiei, Indiei și Chinei, care își impun propriile monede naționale în comerțul derulat în interiorul acestui bloc.

Țările BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – se îndepărtează din ce în ce mai mult de dependența de dolarul american în comerțul internațional, potrivit Sameep Shastri, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie BRICS. Shastri a discutat recent despre această schimbare într-un interviu, subliniind preferința tot mai mare a blocului pentru desfășurarea comerțului folosind propriile monede naționale, cum ar fi rubla rusă, rupia indiană și yuanul chinezesc, scrie Global Trade.
Shastri a remarcat că această tendință face parte dintr-o strategie mai amplă de încredere economică în sine în cadrul națiunilor BRICS, provocând dominația de lungă durată a economiilor occidentale. „Nu ar trebui să fim dependenți de o singură monedă”, a afirmat Shastri, subliniind necesitatea ca țările BRICS să își consolideze propriile monede și economii.
Blocul BRICS, care s-a extins la începutul acestui an pentru a include Egiptul, Iranul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Etiopia, se poziționează din ce în ce mai mult ca o contrabalansare a puterii economice occidentale. Shastri a subliniat influența semnificativă a Rusiei, Indiei și Chinei, descriindu-le drept jucători cheie printre economiile emergente ale lumii.
„India a devenit a cincea economie ca mărime, așa că demonstrăm lumii că încrederea în sine este foarte importantă acum”, a adăugat Shastri, subliniind creșterea strategică și durabilă pe care o experimentează națiunile BRICS. În ciuda diversității geografice a membrilor săi, BRICS este unită în căutarea independenței economice și a influenței pe scena globală.
În martie, noua Bancă de Dezvoltare a BRICS (NDB), înfiinţată de grupul economiilor emergente BRICS, anunța că are ca obiectiv în acest an acordarea de împrumuturi în valoare de 5 miliarde de dolari.
Cu sediul în Shanghai, banca, înfiinţată în 2015 pentru a acorda statelor membre BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) mai multă influenţă în finanţarea proiectelor de infrastructură decât instituţiile conduse de Occident, cum ar fi Banca Mondială, este interesată să atragă noi membri pentru a-şi spori capitalul, după ce sancţiunile occidentale au redus creditarea din partea Rusiei.