Erdogan demite sute de funcţionari şi îşi sporeşte controlul asupra serviciilor secrete. Germania avertizează că Turcia nu poate intra în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul Erdogan continuă epurările şi sporirea prerogativelor sale sub semnul stării de urgenţă instaurate după tentativa de puci din 15-16 iulie anul trecut. Sute de funcţionari au fost destituiţi, iar dependenţa Serviciul Naţional de Informaţii (MIT) faţă de preşedintele turc crescută în baza a două decrete publicate vineri.

În total, 150.000 de funcţionari au fost demişi, iar 50.000 de persoane condamnate la închisoare în Turcia după tentativa de puci de anul trecut. Epurarea vizează soldaţi, poliţişti, judecători, profesori, funcţionari etc.

Potrivit unui decret publicat vineri în Monitorul Oficial al Turciei, peste 900 de funcţionari civili din ministere, instituţii publice şi armată au fost destituiţi. Un alt decret arată că va fi nevoie de permisiunea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru ca şeful MIT să poată fi investigat sau chemat ca martor, transmite Reuters.

Organizaţiile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului şi numeroase state occidentale denunţă aceste măsuri, exprimând îngrijorări că regimul de la Ankara se foloseşte lovitura de stat ca pretext pentru a acţiona împotriva opozanţilor.

În acest context, ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a declarat că Turcia nu va fi niciodată membră a Uniunii Europene atât timp îl va avea la putere pe Erdogan, notează Reuters.

„Este clar că în această situaţie, Turcia nu va deveni niciodată membră a UE“, a spus Gabriel pentru Bild.

„Nu pentru că nu îi vrem, ci pentru că Guvernul turc şi Erdogan se îndepărtează rapid de tot ceea ce reprezintă Europa“, a subliniat el.

Preşedintele turc susţine că atât represiunea, cât şi competenţele suplimentare îi sunt necesare pentru a putea face faţă provocărilor la adresa securităţii ţării sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite