Erdogan spune că Merkel că este inamica Turciei şi îi îndeamnă pe turcii din Germania să nu o voteze la alegerile din septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dă mâna cu cancelarul german Angela Merkel în marja summitului G20 de la Hamburg FOTO Guliver/ GettyImages
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan dă mâna cu cancelarul german Angela Merkel în marja summitului G20 de la Hamburg FOTO Guliver/ GettyImages

Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că Angela Merkel este inamicul Turciei şi i-a îndemnat pe etnicii turci din Germania să voteze împotriva ei şi celorlalte partide importante în alegerile legislative naţionale de luna viitoare, relatează Reuters.

Esta una dintre cele mai dure declaraţii ale lui Erdogan împotriva lui Merkel şi formaţiunii ei, Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) şi ilustează disensiunile tot mai mari între cele două state membre NATO şi parteneri comerciali importanţi.

Relaţiile dintre Ankara şi Berlin s-au tensionat în urma tentativei de lovitură de stat de anul trecut din Turcia, după ce autorităţile turce au arestat peste 50.000 de oameni şi au concediat sau suspendat alţi 150.000, o epurare fără precedent, denunţată dur de Europa.

Erdogan, care respinge criticile occidentalilor, a acuzat Germania de un sentiment antiturc.

„Îi îndemn pe toţi compatrioţii mei din Germania: creştini-democraţii, SPD, Verzii sunt cu toţii inamicii Turciei. Susţineţi acele partide politice care nu sunt inamicele Turciei“, a declarat el după rugăciunea de vineri, la Istanbul.

„Îi îndemn să nu voteze cu acele partide care s-au angajat într-o asemenea atitudine agresivă, lipsită de respect faţă de Turcia şi-i invit să le dea acestor partide o lecţie la urna de vot“, a spus el.

În Germania trăieşte o importantă diaspora turcă.

Germanii votează pe 24 septembrie în alegeri legislative naţionale, în care Merkel candidează pentru al patrulea mandat.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat în contextul în care cetăţeni germani - inclusiv un jurnalist şi un activist pentru drepturile omului - au fost arestaţi în cadrul epurărilor de după puciul eşuat.

Merkel a anunţat că se opune unei consolidări a unei uniuni vamale care să consolideze relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Turcia, o declaraţia care a stârnit furia Ankarei.

Erdogan a apreciat vineri că declaraţiile cancelarului despre uniunea vamală arată că Berlinul încalcă acquis-ul şi legislaţia europene.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite