Ecuadorul va avea cel mai tânăr președinte din istorie. Este moștenitorul unui imperiu al bananelor

0
Publicat:

Antreprenorul Daniel Noboa va deveni cel mai tânăr preşedinte din istorie al Ecuadorului, după ce a învins-o duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe politiciana de stânga Luisa Gonzalez, a anunţat autoritatea electorală centrală (CNE) a ţării sud-americane.

Daniel Noboa este moștenitorul unui imperiu al bananelor FOTO EPA EFE
Daniel Noboa este moștenitorul unui imperiu al bananelor FOTO EPA EFE

Noboa, în vârstă de 35 de ani, moştenitorul imperiului economic al lui Alvaro Noboa, cunoscut ca magnatul bananelor, a obţinut la balotaj 52,30% din voturile ecuadorienilor, faţă de 47,7% rivala sa, după numărarea a peste 90% din sufragii.

Gonzalez l-a felicitat pe Noboa (Acţiunea Democratică Naţională, ADN) pentru această victorie. Participarea la vot a fost de circa 82%, a precizat şefa CNE, Diana Atamaint.

Circa 12 milioane de ecuadorieni au fost chemaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale, a căror campanie electorală a fost marcată de asasinarea unuia dintre candidaţi, pe fondul unei ascensiuni a criminalităţii în general în Ecuador.

Primul tur de scrutin, din august, a avut loc la 11 zile după moartea la Quito, sub gloanţele unui comandou de asasini columbieni, a candidatului centrist Fernando Villavicencio, fost jurnalist în vârstă de 59 de ani şi unul dintre favoriţii cursei.

Noboa, cel mai tânăr dintre candidaţi, şi-a concentrat campania pe crearea de locuri de muncă, stimulente fiscale pentru noile afaceri şi pedepse cu închisoarea pentru evaziune fiscală gravă.

Născut în Guayaquil (capitala economică şi principal port al ţării n.r.), el s-a angajat de asemenea să îmbunătăţească sistemul judiciar, făcându-l mai echitabil şi eficient.

Transferul de putere de la preşedintele în exerciţiu, conservatorul Guillermo Lasso, este prevăzut să aibă loc în jur de 10 decembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite