Captură impresionantă în Ecuador. Au fost confiscate 14 tone de droguri destinate Americii Centrale, SUA şi Europei

0
Publicat:

Poliţia din Ecuador, ţară devenită o platformă logistică pentru traficul de cocaină, a confiscat joi aproape 14 tone de droguri destinate Americii Centrale, Statelor Unite şi Europei, au anunţat autorităţile de la Quito, transmite AFP, citată de Agerpres.

Captură impresionantă de droguri în Ecuador FOTO Shutterstock
Captură impresionantă de droguri în Ecuador FOTO Shutterstock

'În timpul operaţiunii, au fost efectuate 42 de percheziţii în mai multe provincii ale ţării, conducând la arestarea a 28 de persoane şi la confiscarea a 13,6 tone de droguri', a scris pe reţeaua socială X (ex-Twitter) ministrul de interne, Juan Zapata.

Operaţiunea a necesitat un an de anchetă, cu 'schimburi de informaţii cu Mexicul, Columbia şi Statele Unite', a precizat el. Au fost confiscate de asemenea puşti, pistoale-mitralieră şi pistoale. Alte 34 de persoane fuseseră arestate la descinderi anterioare.

Banda destructurată avea legături internaționale

Percheziţiile anunţate joi s-au desfăşurat în opt din cele 24 provincii ale Ecuadorului, ţară ce cunoaşte o creştere accelerată a traficului de droguri şi violenţelor criminale. Din 2021, au fost confiscate peste 500 de tone de droguri. În acelaşi timp, numărul omorurilor a crescut de patru ori între 2018 şi 2022, ajungând la un record de 26 la 100.000 de locuitori, pentru anul în curs experţii estimând că rata deceselor prin violenţă va fi de 40 la 100.000 de locuitori.

Potrivit poliţiei, banda destructurată avea 'legături internaţionale' şi era formată din ecuadorieni, columbieni şi venezueleni implicaţi în traficul de 'substanţe alcaloide provenite din Columbia'.

Drogurile, plasate în containere în porturi, traversau Pacificul la bordul unor vase ce plecau din provinciile Manabi (sud-vest) şi Esmeraldas (nord-est, la frontiera cu Columbia).

Situat între Columbia şi Peru, statul Ecuador a devenit un exportator de droguri ca urmare a poziţiei sale privilegiate la Oceanul Pacific. Traficanţii au legături cu bande cu ramificaţii internaţionale, precum cartelurile mexicane Sinaloa şi Jalisco Nueva Generacion.  

Ecuador: Mai mult de zece persoane ucise în două atacuri armate VIDEO

Mai mult de zece persoane au fost ucise în luna iulie 2023 și alte zece persoane au fost rănite în urma a două atacuri armate la Guayaquil, unul din orașele cu cea mai mare violență din Ecuador aflat sub controlul traficanților de droguri, a anunțat procuratura, notează AFP, scrie Agerpres.

Atacurile au avut loc în două cartiere sărace din Guayaquil, primul atac a avut loc la Siete Lagos, în sudul orașului, unde s-au înregistrat, conform procuraturii, "patru morţi şi zece răniţi, printre care trei minori" de doi, 13 şi 14 ani.

"Au fost trase mai multe focuri cu arme de diferite calibre", a declarat şeful poliţiei din districtul de sud al oraşului Guayaquil, locotenent-colonelul Ramiro Arequipa.

Un alt atac a avut loc în cartierul La Florida, "a făcut şase morţi", a anunţat biroul procurorului fără alte detalii. Guayaquil a înregistrat cel mai mare mare număr de decese de la începutul anului.

Acest tip de atacuri  sunt frecvente în Ecuador, în special în Guayaquil, unul din cele mai importante porturi ale țării, pentru că există o luptă constantă de putere între carteluri care își dispută controlul rutelor pentru traficul de droguri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite