Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa

0
Publicat:

Ebrahim Raisi, al 8-lea președinte al Iranului de după Revoluția Islamică din 1979, s-a stins la 63 de ani, în urma unui accident în care elicopterul în care se afla, împreună cu alți opt pasageri, s-a prăbușit într-o zonă muntoasă, în drum spre orașul Tabriz.

Ebrahim Raisi, un personaj malefic în viziunea celor mai mulți iranieni. FOTO: Tasnim
Ebrahim Raisi, un personaj malefic în viziunea celor mai mulți iranieni. FOTO: Tasnim

Încă de când vestea morții lui Raisi a fost confirmată, presa iraniană, controlată de stat în întregime, l-a ridicat pe fostul președinte la rang de „martir“. Pe site-ul isna.ir, scrie că „Ebrahim Raisi a dobândit onoarea de a fi martir, în timp ce își făcea datoria față de poporul iranian“.

În realitate însă, Ebrahim Raisi a fost un personaj malefic, detesat de milioane de iranieni. De altfel, după cum Adevărul a explicat aici, alegerea sa în funcția de președinte, după scrutinul din 2021, s-a datorat faptului că foarte mulți oameni au refuzat să meargă la urne. Pentru simplul motiv că, după 45 de ani cu actualul regim islamic la putere, cei mai mulți iranieni și-au pierdut interesul pentru orice fel de alegeri. Asta în condițiile în care vorbim despre o mascaradă a regimului, cu candidați „aleși pe sprânceană“ și cu rezultate măsluite, după cum au demonstrat alegerile prezidențiale din 2009, cu Mahmoud Ahmadinejad în frunte.

Revenind la Ebrahim Raisi, acesta a fost, fără îndoială, cel mai detestat președinte iranian din ultimii mulți ani! Faptul că a fost poreclit „Măcelarul din Teheran“ spune totul despre un personaj malefic. El a dobândit această reputație înfricoșătoare, înainte să ajungă în fruntea țării. Cât timp a fost judecător, Raisi a dictat „pedepse cu moartea“ fără număr, mai ales în cazul deținuților politici. De aici și porecla sa, care redă dimensiunea crimelor comise de cel care și-a găsit acum sfârșitul după prăbușirea elicopterului în care se afla.

Minciuna, politica de stat în Iran

În primele ore de după accidentul care l-a omorât pe Ebrahim Raisi, Iranul a făcut ce știe mai bine în astfel de situații de criză: a furnizat o minciună!

Într-o încercare de a calma apele, presa de stat a scris că, de fapt, n-a fost o prăbușire a elicoterului, ci o „aterizare forțată“. Mai mult decât atât, un membru al echipei care coordona operațiunile de salvare a venit cu o altă minciună: „Am reușit să luăm legătura cu doi pasageri ai elicopterului și, din fericire, ne-am asigurat că n-a fost o prăbușire, ci o aterizare forțată. Care nu e foarte gravă“.

Această abordare a Iranului reprezintă „specialitatea casei“ în astfel de situații. Strategia e simplă și a fost pusă în aplicare, în mod repetat: regimul își propune să câștige timp pentru a-și calcula pașii următori, într-o tentativă de a ține situația sub control. Exact asta s-a întâmplat și acum, în cazul morții lui Raisi. Despre care oamenii din fruntea regimului știau, încă de aseară, că a murit, dar au aruncat o „fumigenă mediatică“ cu „aterizarea forțată“, pentru a forma o „celulă de criză“ și a stabili pașii următori. Ceea ce s-a și întâmplat, după cum Adevărul a explicat aici, pe larg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite