Ce se întâmplă după vestea morții președintelui iranian. Cine erau oficialii care și-au pierdut viața alături de șeful statului în accidentul de elicopter

0
Publicat:

Presa iraniană a anunţat luni dimineaţă moartea preşedintelui Ebrahim Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian în prăbuşirea în nord-vestul Iranului, cu o zi înainte, a elicopterului în care călătoreau.

Ebrahim Raisi, președintele Iranului FOTO: Zuma Press
Ebrahim Raisi, președintele Iranului FOTO: Zuma Press

El a fost sprijinit de principala autoritate a Republicii Islamice, ayatollahul Ali Khamenei, care duminică seara le-a cerut iranienilor „să se roage” şi „să spere că Dumnezeu îl va aduce pe preşedinte şi pe tovarăşii săi înapoi în braţele Naţiunii”, scrie Agerpres.

„Poporul iranian nu ar trebui să-şi facă griji, nu va exista nici cea mai mică sincopă în administrarea ţării", a dat el asigurări.

Constituţia prevede că, în caz de deces, preşedintele este înlocuit de prim-vicepreşedinte, post deţinut în prezent de Mohammad Mokhber, în aşteptarea desfăşurării alegerilor prezidenţiale în termen de 50 de zile.

Ajutor extern

La cererea Teheranului, Moscova a anunţat că va trimite în Iran aproximativ cincizeci de specialişti în operaţiuni de salvare, vehicule de teren şi un elicopter. Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat cu ambasadorul Iranului în Rusia, potrivit agenţiei oficiale de presă Tass.

Mai multe ţări din Golf (Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit) au oferit sprijin Teheranului şi s-au oferit să ajute la operaţiunile de căutare, împreună cu Siria şi Irak.

Turcia a desfăşurat 32 de salvatori şi o dronă cu vedere pe timp de noapte care a fost operaţională pe toată durata nopţii de duminică spre luni, în timp ce Uniunea Europeană a anunţat că a activat, la cererea Iranului, "serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit" pentru a sprijini Teheranul în timpul căutărilor.

Preşedintele Raisi se afla la bordul elicopterului împreună cu ministrul afacerilor externe, Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei şi principalul imam al regiunii, potrivit agenţiei Irna.

Aparatul de zbor, un Bell 212, făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere care transporta delegaţia prezidenţială, dintre care două au aterizat în siguranţă în Tabriz, marele oraş din nord-vest, acolo unde trebuia să ajungă şi Raisi, iar de acolo, mai departe la Teheran.

Ministrul de interne Ahmed Vahidi a vorbit despre posibilitatea unei „aterizări forţate” a aparatului prezidenţial, fără a oferi detalii.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu credincioşi care se pregătesc să se roage pentru sănătatea preşedintelui în mai multe moschei, inclusiv în moscheea din oraşul sfânt Mashhad (nord-est), locul natal al lui Raisi.

Ultraconservatorul Raisi

Raisi a vizitat duminică provincia Azerbaidjanul de Est, unde a inaugurat un baraj în compania preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, la graniţa dintre cele două ţări.

În timpul unei conferinţe de presă comune, Raisi şi-a manifestat din nou sprijinul faţă de mişcarea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului. "Noi credem că Palestina este prima problemă a lumii musulmane", a declarat el.

Iranul a lansat pe 13 aprilie un atac fără precedent împotriva Israelului, cu 350 de drone şi rachete, dintre care majoritatea au fost interceptate cu ajutorul Statelor Unite şi al altor câteva ţări aliate.

Raisi a ieşit întărit din alegerile legislative desfăşurate în martie, primele alegeri naţionale de la mişcarea de protest care a zguduit Iranul la sfârşitul anului 2022 în urma morţii Mahsei Amini, o tânără kurdo-iraniană arestată pentru nerespectarea codului strict vestimentar al Republicii Islamice.

Născut în noiembrie 1960, Raisi şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în sistemul judiciar, în special în calitate de procuror general al Teheranului şi apoi procuror general al ţării.

Raisi se afla pe lista neagră americană a oficialilor iranieni sancţionaţi de Washington pentru "complicitate la încălcări grave ale drepturilor omului", acuzaţii considerate nule de autorităţile de la Teheran.

În vârstă de 60 de ani, Hossein Amirabdollahian a fost numit şef al diplomaţiei iraniene de către Raisi în iulie 2021.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite