Iranul confirmă moartea președintelui Raisi și a ministrului de Externe: „Toți au devenit martiri“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, şi-au pierdut viaţa în prăbuşirea elicopterului care îi transporta, într-o zonă muntoasă şi pe o vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian, după ce echipe de căutare au localizat epava aparatului de zbor în provincia Azerbaidjanul de Est, informează Reuters, citat de Agerppres.

„Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului.

Ebrahim Raisi a murit FOTO EPA EFE
Ebrahim Raisi a murit FOTO EPA EFE

Şi televiziunea de stat a Iranului a confirmat decesele preşedintelui şi ministrului de externe iranian.

Acelaşi lucru l-a făcut şi agenţia de presă iraniană Mehr, care a relatat că „toţi pasagerii elicopterului care îi transporta pe preşedintele iranian şi ministrul de externe au devenit martiri”.

Anterior, un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul în care se aflau Raisi şi Amirabdollahian era complet ars duminică, la locul prăbuşirii.

Postul de televiziune de stat a difuzat imagini de la locul accidentului unde se putea observa cum elicopterul s-a izbit de un vârf de munte, fără să existe însă declaraţii oficiale privind cauza prăbuşirii.

Agenţia de presă de stat IRNA a transmis că Raisi zbura cu un elicopter de fabricaţie americană Bell 212.

Echipele de salvare s-au luptat toată noaptea cu viscolul şi terenul dificil pentru a ajunge la epavă la primele ore ale zilei de luni.

"Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, nu au fost detectate semne de viaţă printre pasagerii elicopterului", a declarat şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat.

Anterior, postul naţional a oprit toate programele obişnuite pentru a difuza rugăciunile care se ţin pentru Raisi în toată ţara.

La primele ore ale zilei de luni, televiziunea de stat iraniană a arătat o echipă de salvare, purtând jachete fosforescente şi torţe de cap, înghesuită în jurul unui dispozitiv GPS în timp ce se deplasa pe jos pe un versant negru beznă pe viscol.

Mai multe ţări şi-au exprimat îngrijorarea şi au oferit asistenţă în orice operaţiune de salvare.

Casa Albă a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la informaţiile despre accident.

China a spus că este profund îngrijorată.

Care este trecutul lui Raisi?

Uniunea Europeană a oferit tehnologie de cartografiere prin satelit de urgenţă.

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, un cleric religios dur, a fost ales președinte al Iranului în 2021. În mandatul său ca președinte, a supravegheat o strategie de extindere a influenței regionale a țării sale – sprijinind reprezentanții militanților din Orientul Mijlociu, accelerând programul de energia nucleară a țării și aducerea țării în pragul războiului cu Israelul.

Dar, în aceeași perioadă, Iranul a cunoscut cele mai mari proteste antiguvernamentale din ultimele decenii și o recesiune economică severă determinată de sancțiuni internaționale și șomaj ridicat.

Raisi a fost văzut drept succesorul probabil al ayatollahului Ali Khamenei ca lider suprem, cea mai înaltă poziție politică și religioasă din republica islamică.

Raisi, născut în orașul de est Mashhad în 1960 într-o familie devotată religioasă și a fost cuprins de fervoarea revoluției islamice din Iran, care a răsturnat monarhia țării în 1979.

În calitate de cleric religios în guvernul teocratic al țării și protejat al lui Khamenei, Raisi a urcat în rândurile justiției țării, servind ca procuror în mai multe orașe.

După ce a fost numit principalul judecător al Iranului, se crede că a făcut parte dintr-un mic comitet care a ordonat execuția a mii de dizidenți politici în 1988.

Acuzat de zeci de ani de încălcări ale drepturilor omului, Raisi este pe lista de oficiali iranieni sancționați de Statele Unite.

Vestea că elicopterul său a fost implicat înt-un incident și ar fi avut parte de ceea ce presa iraninaă a descris o „aterizare dură” l-a adus imediat în atenție deoarece Iranul se confruntă deja cu sancțiuni din partea SUA și a altor națiuni pentru implicarea sa în execuția în masă a prizonierilor în 1988.

Raisi, 63 de ani, a condus anterior sistemul judiciar din Iran. El a candidat fără succes la președinție în 2017 împotriva lui Hassan Rouhani, clericul relativ moderat care a ajuns încheiat un acord nuclear în 2015 cu puterile mondiale.

În 2021, Raisi a candidat din nou în cadrul unor alegeri în care toți adversarii săi potențial proeminenți au fost excluși pentru că nu au putut candida din cauza sistemului de verificare a candidaturilor din Iran. El a adunat aproape 62% din cele 28,9 milioane de voturi, cea mai scăzută prezență procentuală la vot din istoria Republicii Islamice. Milioane de oameni au rămas acasă, iar alții au anulat buletinele de vot.

Raisi a fost sfidător atunci când a fost întrebat, la o conferință de presă după alegerea sa, despre execuțiile din 1988, în care au avut loc rejudecări fictive ale prizonierilor politici, militanților și altora, care aveau să devină cunoscute sub numele de "comisii ale morții" la sfârșitul sângerosului război Iran-Irak.

Cum a fost președinția lui Raisi?

În timpul președinției lui Raisi, Iranul s-a confruntat cu mari proteste antiguvernamentale după moartea unei tinere kurde, Mahsa Amini, aflată în custodia poliției. Autoritățile au răspuns cu o represiune brutală care a inclus crime și execuții.

Teheranul și-a continuat, de asemenea, programul de îmbogățire a uraniului și a continuat cu programul de rachete balistice . Războiul în umbră al țării de ani de zile cu Israelul a izbucnit luna trecută după ce Iranul a lansat o salvă de sute de rachete și drone asupra Israelului. Acest atac a rezultat din escaladarea tensiunilor dintre cele două țări după ce Hamas, un grup militant susținut de Iran, a atacat Israelul pe 7 octombrie.

În aceeași perioadă, Iranul a devenit, de asemenea, furnizorul străin de încredere al Rusiei de drone militare . În 2023, Iranul a încheiat un acord cu Arabia Saudită și a restabilit relațiile diplomatice.

Iranul este condus de liderul său suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani. Dar, în calitate de președinte, Raisi a susținut îmbogățirea uraniului până la niveluri apropiate de cele folosite pentru producerea armelor nucleare, precum și împiedicarea inspecțiilor inspectorilor internaționali ca parte a confruntării cu Occidentul.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite