Diplomați ruși și americani se întâlnesc la Istanbul

0
Publicat:

Diplomaţi ruşi şi americani s-au întâlnit vineri, la Istanbul, pentru a discuta o serie de chestiuni tehnice în relaţiile bilaterale, a anunțat viceministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Potrivit agenţiei de presă TASS, citată de Reuters, cele două părţi discută „chestiuni dificile”, printre care vizele, efectivele personalului diplomatic şi activităţile instituţiilor şi agenţiilor fiecăreia în alte ţări, dar și alte probleme nespecificate.

Potrivit lui Riabkov, este vorba despre o întâlnire „tehnică” la un nivel relativ redus, mai exact între şefi de departamente din diplomațiile celor două țări, care nu trebuie interpretată ca un semn precum că Washingtonul şi Moscova sunt pregătite să reia discuţiile asupra unor „chestiuni majore”.

Atât Washingtonul, cât şi Moscova şi-au redus semnificativ în ultimii ani personalul diplomatic în Rusia, respectiv SUA, în urma unor serii de expulzări reciproce.

Întâlnirea la cel mai înalt nivel între cele două ţări după declanșarea agresiunii militare ruse din Ucraina a avut loc pe 14 noiembrie, la Ankara, între şeful Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Narîșkin, și directorul CIA, William Burns.

La sfârşitul lunii noiembrie, Rusia a amânat o reuniune cu SUA asupra dezarmării nucleare în cadrul Tratatului Noul START sub acuzația că cealaltă parte ar avea o „lipsă de dispoziţie” în a avea în vedere priorităţile sale.

Tot vineri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că va avea, duminică, discuţii telefonice separate cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, în vederea consolidării acordului asupra permiterii exporturilor de cerealelor prin Marea Neagră, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite