Linia militară directă dintre SUA și Rusia, folosită o singură dată în timpul războiului din Ucraina

0
0

O linie de comunicare creată între armatele Statelor Unite și Rusiei la începutul războiului din Ucraina a fost folosită o singură dată până acum, a declarat un oficial american pentru Reuters.

SUA a folosit o singură dată linia specială de comunicații cu Rusia / Foto: Arhivă
SUA a folosit o singură dată linia specială de comunicații cu Rusia / Foto: Arhivă

Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat că Statele Unite au inițiat un apel prin intermediul liniei speciale dedicate conflictului, pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la operațiunile militare rusești în apropierea infrastructurii critice din Ucraina.

Se cunosc puține detalii despre incidentul care a dus la apelul dintre cele două țări, care conectează Comandamentul European al armatei americane și Centrul Național de Management al Apărării al Rusiei.

Oficialul american a refuzat să dea detalii, dar a precizat că linia de comunicații nu a fost folosită atunci când o rachetă rătăcită a aterizat în Polonia, membră NATO, la 15 noiembrie, omorând două persoane. 

Deși oficialul american a refuzat să precizeze ce activitate rusă a alarmat SUA, au existat incidente recunoscute public, care au avut loc în apropierea unor infrastructuri ucrainene critice, printre care luptele din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, aflată sub controlul rușilor.

Ucraina a exprimat îngrijorări și în privința unei posibile detonări de către ruși a barajului Kahovka din regiunea Herson, care conține o cantitate enormă de apă. Detonarea obiectivului a face ca un val imens de apă să măture localitățile situate mai jos, inclusiv orașul Herson, abia eliberat de forțele ucrainene.

Comunicațiile dintre SUA și Rusia au fost în centrul atenției de la începutul invaziei în Ucraina, având în vedere riscul grav ca o eroare de calcul din partea uneia dintre părți să provoace un conflict direct între națiunile înarmate nuclear.

Mai multe modalități de comunicare

Linia dedicată conflictului este doar una dintre modalitățile prin care comunică armatele SUA și Rusiei.

O altă cale de comunicare este dialogul foarte rar la nivel înalt între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

De asemenea, și comandanții celor două armate, generalul Mark Milley și generalul Valeri Gherasimov, au vorbit între ei de două ori de la începutul conflictului, a mai arătat sursa citată de Reuters.

Cu toate acestea, relațiile dintre SUA și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece , iar Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că Moscova a amânat discuțiile de la Cairo, care vizau reluarea inspecțiilor privind armele nucleare. Ministerul rus de Externe a confirmat că discuțiile au fost amânate. Niciuna dintre părți nu a oferit un motiv.

Când a fost anunțată în martie existența liniei pentru conflictul din Ucraina, Pentagonul a declarat că aceasta a fost creată pentru a evita orice ciocniri involuntare în spațiul aerian al NATO sau la sol.

„Nu este menită să fie o linie de reclamații cu destinație generală, unde putem ridica telefonul și vorbi de ceea ce face Rusia în Ucraina", a declarat atunci un înalt oficial american din domeniul apărării.

Oficialul citat de Reuters a mai spus că linia specială de comunicații este verificată zilnic de partea americană, pentru a se asigura că este funcțională: un ofițer american care vorbește limba rusă sună de două pe zi din centrul de la Wiesbaden, Germania, pentru a fi sigur că totul este pus la punct și funcționează.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri