Descoperire în premieră mondială legată de endometrioză. Cum s-ar putea schimba tratamentul bolii dureroase

0
0
Publicat:

Cercetătorii din Sydney au făcut un salt înainte, în premieră mondială, care ar putea schimba tratamentul endometriozei și îmbunătăți sănătatea femeilor care trăiesc cu această boală dureroasă și debilitantă.

Endometrioza afectează una din 9 femei
Endometrioza afectează una din 9 femei

Cercetătorii de la Spitalul Regal pentru femei din Sydney au cultivat țesut din fiecare tip cunoscut de endometrioză, observând schimbările și comparând modul în care acestea răspund la tratamente. Asta va aduce tratamente diferite, la fiecare tip de endometrioză.

De asemenea, se va putea determina dacă pacienta are nevoie de tratament de fertilitate, spun specialiștii pentru The Guardian. Profesorul de obstetrică și ginecologie de la Sydney Royal hospital for Women, Jason Abbott, a declarat că această evoluție este comparabilă cu cele realizate în tratamentul cancerului de sân în urmă cu trei decenii.

Boala cronică dureroasă

Endometrioza este o boală cronică care afectează cel puțin una din nouă femei și fete, cu simptome care includ dureri abdominale, menstruații abundente, balonare, sângerări la nivelul vezicii urinare și al intestinelor, oboseală, anxietate declanșată de durere și infertilitate.

Creatoarea de modă australiană Kate Ford trăiește cu această boală dureroasă de 15 ani, după ce a fost diagnosticată când era adolescentă. „Leșinam. Aveam vărsături. Mă simțeam din ce în ce mai rău”, a spus ea. „Pur și simplu nu puteam face nimic în privința asta. Singura opțiune era să iau pilula (contraceptivă, n.r.) când aveam literalmente 15 ani și am ales să nu fac asta. Am sfârșit prin a trebui să mă descurc cu durerea până când am fost suficient de mare pentru a mă opera, la 17 ani”, spune ea.

Ford spune că durerea intensă poate lovi în orice moment. „Poți să fii bine într-o secundă, să stai acolo zâmbind, fără durere, iar apoi, într-un minut, este ca și cum viața ți-a fost ștearsă din tine. Devii alb, leșini, vomiți, ai dureri, de parcă cineva te înjunghie în stomac”, mai spune ea.

Noi descoperiri în tratamentul endometriozei

Creatoarea de modă a avut patru operații laparoscopice înainte de a urma tratamente de fertilitate care au dus la nașterea gemenilor ei în februarie anul trecut.

Ea a salutat descoperirile științifice care se fac despre endometrioză. "Dar ei încă nu înțeleg ce este", a spus ea.

Profesorul Jason Abbott a spus că descoperirea înseamnă că diferitele tipuri de endometrioză vor fi vizate și tratate mai eficient, într-un mod similar cu cancerul de sân. „În urmă cu 30 de ani am tratat toate cancerele de sân la fel. Acum știm că există multe tipuri diferite de cancer de sân și le tratăm în consecință” , a spus el.

„Prin cunoașterea tipului de endometrioză, vom putea prezice dacă o pacientă este susceptibilă să se confrunte cu o formă agresivă, invazivă a bolii și să-i oferim un tratament pentru a-i păstra fertilitatea”, a mai spus profesorul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite