Coreea de Sud estimează că liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a ales deja succesorul. Cine este „copilul iubit”?

0
Publicat:

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-ar fi ales fiica drept succesoare, a declarat luni Ministerul Unificării din Coreea de Sud, după ce mass-media de stat din Coreea de Nord a numit acest copil un „mare consilier”, un titlu rezervat liderilor de vârf, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Kim Jong-un, alături de fiica sa Ju-ae la un eveniment militar FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un, alături de fiica sa Ju-ae la un eveniment militar FOTO EPA-EFE

Mass-media de stat din Coreea de Nord au folosit sâmbătă termenul „hyangdo” în coreeană, folosit de obicei doar pentru liderii regimului de la Phenian şi succesorii lor.

Analiştii au subliniat că este prima dată când fiica lui Kim Jong-un este desemnată cu acest titlu. Copilul, care nu a fost niciodată numit de Phenian, se numeşte Ju-ae și ar avea între 10 și 12 ani, conform serviciilor secrete sud-coreene.

„De obicei, termenul 'hyangdo' este folosit doar pentru a-i descrie pe oficialii de cel mai înalt rang”, a declarat luni Koo Byoung-sam, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean Unificării de Seul.

Acest lucru a alimentat speculaţiile că adolescenta, care apare adesea alături de tatăl ei la evenimente publice majore, a fost aleasă să fie următorul lider al Coreei de Nord. Aceasta ar fi a treia succesiune ereditară de la fondarea ţării în 1948, notează AFP.

„Nu excludem posibilitatea ca Ju-ae să îi succeadă” lui Kim Jong-un, a adăugat Koo.

Kim Jong-un, însoțit de fiica sa la o fabrică de armament FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un, însoțit de fiica sa la o fabrică de armament FOTO EPA-EFE

Fiica lui Kim Jong-un a fost dezvăluită lumii de mass-media de stat în 2022, când şi-a însoţit tatăl în timpul unui test de lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM). De atunci, ea a fost numită „Steaua de dimineaţă a Coreei” şi „Copilul iubit”.

Ea a fost văzută la mai multe evenimente oficiale prezidate de Kim Jong-un, inclusiv manevre militare şi vizite la o fabrică de arme şi la o fermă de pui.

Într-o fotografie publicată sâmbătă de regimul de la Phenian, ea este văzută participând la recentele exerciţii de paraşutişti alături de tatăl ei şi de înalţi oficiali militari.

Până în 2022, singura confirmare a existenţei sale a venit de la fostul star american NBA Dennis Rodman, care a vizitat de câteva ori Coreea de Nord, fiind un favorit al liderului nord-coreean.

Iniţial, Seulul a declarat că liderul nord-coreean şi soţia sa Ri au devenit părinţii primului lor copil, un băiat, în 2010, iar Ju-ae a fost al doilea.

Dar, în 2023, ministrul Unificării din Coreea de Sud a declarat că guvernul „nu este în măsură să confirme existenţa” fiului lui Kim Jong-un.

Liderul Coreei de Nord a moştenit puterea în 2011, după moartea tatălui său, şi a supervizat patru teste nucleare de atunci, dintre care ultimul a fost în 2017, transmite AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite