Coreea de Nord vrea să reia negocierile nucleare dacă Trump se întoarce la Casa Albă

0
Publicat:

Coreea de Nord dorește să redeschidă discuțiile nucleare cu Statele Unite dacă Donald Trump este reales ca președinte și lucrează la elaborarea unei noi strategii de negociere, a declarat pentru Reuters un diplomat nord-coreean de rang înalt care a dezertat recent în Coreea de Sud.

Coreea de Nord ar putea relua negocierile nucleare cu SUA dacă Trump redevine președinte FOTO Arhivă
Coreea de Nord ar putea relua negocierile nucleare cu SUA dacă Trump redevine președinte FOTO Arhivă

Fuga lui Ri Il Gyu din Cuba a ținut primele pagini ale ziarelor la nivel global luna trecută. El a fost cel mai înalt diplomat nord-coreean care a defectat în Sud din 2016. În primul său interviu cu presa internațională, Ri a spus că Coreea de Nord a stabilit Rusia, SUA și Japonia ca priorități principale de politică externă pentru acest an și mai departe.

În timp ce își consolidează relațiile cu Rusia, Phenianul era dornic să redeschidă negocierile nucleare dacă Trump ar câștiga alegerile din luna noiembrie. 

Diplomații din Phenian au elaborat o strategie pentru acest scenariu, cu scopul de a ridica sancțiunile asupra programelor sale de armament, de a elimina desemnarea sa ca sponsor de stat al terorismului și de a obține ajutor economic, a spus Ri.

Comentariile sale semnalează o potențială schimbare de direcție față de poziția actuală a Nordului, după declarațiile recente care abandonau posibilitatea dialogului cu SUA și avertizau asupra unei confruntări armate.

Un summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un și Trump în Vietnam în 2019 a eșuat din cauza sancțiunilor, pentru care Ri a învinuit parțial decizia lui Kim de a încredința unor „comandanți militari neexperimentați, nepricepuți” diplomația nucleară.

„Kim Jong Un nu știe prea multe despre relațiile internaționale și diplomație, sau cum să ia decizii strategice”, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite