SUA și aliații săi sunt pe cale să pornească un război nuclear global, acuză presa nord-coreeană
0Statele Unite și aliații săi sunt pe cale de a începe un război nuclear la scară globală, potrivit mass-mediei de stat nord-coreene, potrivit Newsweek.
Ziarul oficial al Partidului Muncitoresc Coreean, Rodong Sinmun, a publicat luni un articol naționalist marcând apropierea aniversării armistițiului din 27 iulie 1953, care a pus capăt ostilităților din Războiul Coreei.
Articolul îi atribuie fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung, bunicul liderului actual Kim Jong Un, o victorie asupra „auto-declaraților imperialiști americani ‘cei mai puternici’ și a urmașilor lor” care „a prevenit un nou război mondial care ar fi putut aduce dezastru și catastrofă globală, astfel salvând cu bunăvoință pacea mondială.”
Cu toate acestea, „chiar înainte ca cerneala acordului de armistițiu să se usuce”, Statele Unite și Coreea de Sud au început să organizeze exerciții de război regulate cu ochii spre nord, care au continuat până în ziua de azi, a scris ziarul.
„Exercițiile au devenit din ce în ce mai flagrante și crude de la an la an, acum traversând îndrăzneț linia roșie a unui nou război mondial nuclear”, se arată în articol.
Articolul din Rodong Sinmun apare în contextul în care Kim Jong-un își reafirmă mesajul că armele nucleare sunt esențiale pentru supraviețuirea națiunii sale, regimul încoronând anul trecut programul său nuclear în constituție.
În iunie, agenția de știri sud-coreeană Daily NK a citat surse nord-coreene care spuneau că Phenianul a organizat prelegeri obligatorii pentru a impresiona cetățenii asupra rolului central al programului în descurajarea unui „război de agresiune” al SUA și Coreei de Sud.
Deși Acordul Coreean a suspendat conflictul deschis pe peninsulă, Phenianul și Seulul nu au semnat niciodată un tratat de pace și rămân tehnic în război.
Mai devreme în acest an, Phenianul a modificat constituția pentru a defini sudul drept „principalul dușman și inamicul invariabil”, cu țara desfășurând o serie de teste cu rachete balistice timp de luni de zile, încălcând rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Atât Coreea de Nord, cât și Coreea de Sud au suspendat un acord militar din 2018 menit să reducă tensiunile de-a lungul frontierei lor, iar țările sunt tot mai implicate într-un schimb reciproc de tactici asemănătoare Războiului Rece, de la exerciții militare aproape de frontieră la schimburi de baloane și transmisiuni cu difuzoare.
Două treimi dintre sud-coreeni sunt de acord cu urmărirea armelor nucleare, conform sondajelor recente, deși guvernul a clarificat recent că nu face acest lucru în prezent.
Postura mai fermă a Phenianului a determinat de asemenea Seulul să dezvolte cooperarea în domeniul securității cu aliatul său Washington și, tot mai mult, cu Tokyo, după decenii de legături adesea dificile provenind din moștenirea ocupației Imperiului Japonez la începutul secolului XX și un conflict teritorial asupra unui mic grup de insule.