Coreea de Nord testează sistemul de arme nucleare subacvatice Haeil-5-23

0
Publicat:

Testul a fost efectuat ca răspuns la exercițiile Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud, relatează KCNA.

Phenian. Foto: Arhiva Adevărul
Phenian. Foto: Arhiva Adevărul

Autoritățile nord-coreene au testat sistemul de arme nucleare subacvatice Haeil-5-23 ca răspuns la exercițiile Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud, a relatat Agenția Centrală de Știri din Coreea (KCNA).

Din 15 ianuarie, timp de trei zile, portavionul american cu propulsie nucleară Carl Vinson, crucișătorul Princeton, echipat cu sistemul de luptă multifuncțional Aegis, navele Forțelor de Autoapărare Japoneze și Marina Republicii Coreea au efectuat din nou exerciții navale comune, pe mare, în jurul insulei Jeju", se spune într-un raport KCNA. „Ca răspuns la aceasta, Institutul de Sisteme de Arme Subacvatice de la Academia Națională de Apărare a RPDC a efectuat un test important al sistemului de arme nucleare subacvatice Heil-5-23. , care este în curs de dezvoltare, în apele Mării de Est (Marea Japoniei - n.ed.).” .

De asemenea, subliniază că pregătirea pentru răspunsul nuclear subacvatic al armatei RPDC se îmbunătățește și, prin urmare, „diversele răspunsuri deasupra și sub mări vor continua să descurajeze acțiunile militare ostile ale Marinei SUA și ale aliaților săi”.

Pe 24 martie 2023, radioul Voice of Korea a raportat că RPDC, în perioada 21-23 martie, a testat o nouă dronă subacvatică capabilă să transporte o încărcătură nucleară, care, după o explozie, ar putea provoca un tsunami radioactiv. S-a remarcat că „această armă secretă este o barcă de atac subacvatică nucleară fără pilot”. Misiunea sa este de a „naviga în secret sub apă și de a produce un tsunami radioactiv super-puternic printr-o explozie subacvatică pentru a distruge și a distruge un grup inamic de nave și portul”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite