Coreea de Sud cere Nordului să abandoneze lansarea satelitului său de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata sud-coreeană a atenţionat luni Coreea de Nord să înceteze "imediat" pregătirile sale pentru lansarea unui satelit-spion, avertizând Phenianul că va lua "măsurile necesare" dacă se va impune.

Lansare rachetă Coreea de Nord FOTO: Shutterstock
Lansare rachetă Coreea de Nord FOTO: Shutterstock

Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze un satelit-spion pentru a treia oară, după două eşecuri precedente în decursul acestui an, scrie Agerpres.

La începutul lui noiembrie, serviciile de informaţii ale Seulului au declarat că Phenianul se află în ultimele etape de pregătiri pentru a treia sa tentativă.

Ministrul sud-coreean al apărării, Shin Wok-sik, a afirmat duminica aceasta că lansarea ar putea avea loc chiar în această săptămână.

"Sfătuim ferm Coreea de Nord (...) să suspende imediat pregătirile în curs pentru lansarea unui satelit-spion militar", a declarat Kang Hopil, directorul de operaţiuni al Statului Major interarme sud-coreean.

"Dacă, în pofida avertismentului nostru, Coreea de Nord va lansa un satelit de recunoaştere militar, armata noastră va lua măsurile necesare pentru a garanta viaţa şi securitatea populaţiei", a adăugat el.

După o a doua tentativă ratată, în august, Phenianul a anunţat că va întreprinde a treia lansare în octombrie, însă aceasta nu a avut loc.

Potrivit Seulului, Phenianul furnizează arme Moscovei, în schimbul unor tehnologii spaţiale ruse menite să pună pe orbită un satelit de spionaj militar.

Analiştii estimează că există o coincidenţă tehnologică importantă între capacităţile de lansare spaţială şi dezvoltarea de rachete balistice, interzise Phenianului în virtutea numeroaselor sancţiuni impuse de ONU la adresa sa.

Coreea de Nord a întreprins anul acesta un număr record de testări de arme, ignorând atenţionările SUA, Coreei de Sud şi ale aliaţilor lor.

Săptămâna trecută, Phenianul a declarat că a efectuat cu succes testări la sol a unui "nou tip" de motor de combustibil solid pentru rachetele sale balistice cu rază de acţiune intermediată (IRBM) interzise, calificându-le drept etapă crucială în "contextul grav şi instabil în materie de securitate".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite