Seul suspendă o parte din pactul militar cu Phenianul după lansarea unui satelit nord-coreean de supraveghere

0
Publicat:

Coreea de Sud a decis să suspende miercuri o parte a acordului militar pe care l-a semnat cu Phenianul în 2018, după ce Coreea de Nord a sfidat avertismentele venite din partea Statelor Unite şi aliaţilor săi şi a anunţat că a lansat cu succes un satelit de supraveghere, informează Reuters.

Kim Jong Un, liderul nord-coreean FOTO Profimedia
Kim Jong Un, liderul nord-coreean FOTO Profimedia

Coreea de Nord a anunţat că a plasat pe orbită, marţi, primul său satelit spion şi a promis că va lansa alţi sateliţi în viitorul apropiat. Fotografii publicate de presa de stat nord-coreeană au arătat pe cineva care părea a fi liderul Kim Jong Un urmărind de la o bază lansarea unei rachete.

Oficialii din Coreea de Sud şi Japonia, care au raportat pentru prima dată lansarea, nu au putut verifica imediat dacă un satelit se afla pe orbită. Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că armata americană încă evaluează dacă lansarea a fost una de succes.

Prim-ministrul sud-coreean Han Duck-soo a găzduit miercuri o reuniune a cabinetului şi a declarat, în remarci televizate, că guvernul merge mai departe pentru a suspenda o parte a pactului inter-coreean. Preşedintele Yoon Suk Yeol se află în Marea Britanie pentru o vizită de stat şi a condus anterior o întâlnire a Consiliului de Securitate Naţională cu unii miniştri şi cu şeful serviciului de informaţii printr-o intervenţie video.

Acordul limitează capacitatea Seulului

Pactul, cunoscut sub numele de Acord Militar Cuprinzător şi care urmăreşte reducerea tensiunilor în peninsula coreeană, a fost semnat la un summit din 2018 între fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong-un. Cele două părţi au convenit să impună zone tampon în care exerciţiile cu foc real vor fi suspendate, precum şi zone de excludere a zborului, să elimine unele posturi de pază din Zona Demilitarizată ce separă ţările şi să menţină liniile de asistenţă telefonică, printre alte măsuri.

Însă acordul a fost supus unui analize din ce în ce mai atente şi s-a confruntat cu solicitări de a fi anulat sau suspendat, deoarece criticii spun că limitează capacitatea Seulului de a monitoriza acţiunile Coreei de Nord în regiunea graniţei.

Consiliul Naţional de Securitate al Coreei de Sud a afirmat, într-o declaraţie, că această decizie va implica restabilirea operaţiunilor de recunoaştere şi supraveghere în jurul liniei de demarcaţie militară dintre ţări. Agenția de presă nord-coreeană KCNA a informat că satelitul Malligyong-1 a fost lansat pe o rachetă Chollima-1 de la baza de lansare satelitară Sohae marţi, la ora 22:42 (13:42 GMT) şi a intrat pe orbită la ora 22:54 (13:54 GMT).   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite