China schimbă discursul pe tema ajutorului militar pentru Rusia: mesajul primit de șeful diplomației ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomația chineză susține într-un comunicat că Beijingul nu oferă „arme letale” Moscovei, dar nu spune nimic despre alte tipuri de arme, în condițiile în care până acum susținea sus și tare că nu sprijină militar partea agresoare din războiul din Ucraina.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul de Externe Wang Yi l-a asigurat pe omologul său ucrainean Dmitro Kuleba că Beijingul „nu vinde arme letale” Rusiei, a anunţat diplomaţia chineză într-un comunicat publica duminică.

Odată cu declanșarea invaziei ruse din Ucraina, China nu s-a solidarizat cu părțile care au condamnat războiul și au impus sancțiuni regimului de la Moscova pentru a-i reduce capacitatea militară. Ba dimpotrivă, liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin într-un semn de susținere a acestuia din urmă și l-a ajutat să reziste sancțiunilor prin întărirea relațiilor comerciale între Beijing și Moscova. La urma urmei, cei doi au aceeași ambiție, și anume contracararea influenței occidentale pe scena internațională.

În afară de sprijin diplomatic și economic, China a fost suspectată și de sprijin militar pentru Rusia în timp ce se poziționa drept parte neutră. O serie de dovezi - date vamale, componente de pe câmpul de luptă etc. - arată că Beijingul a furnizat Moscovei diverse tipuri de echipamente militare. Evident, partea chineză a negat ferm până acum, așa cum a procedat și regimul de la Teheran în cazul dronelor Shahed livrate Moscovei.

Acum afirmă doar că „nu vinde arme letale în zone de conflict sau părţilor aflate în conflict”, omițând referirea la alte tipuri de arme folosite în război.

Deși recunoaște cu jumătate de gură că sprijină militar Rusia, China continuă să spună că „nu pune gaz pe foc” într-o aluzie la principalul său rival de pe scena internațională, Statele Unite.

China „continuă să insiste pentru negocieri de pace şi nu pune gaz pe foc”, i-a spus Wang Yi lui Dmitro Kuleba în timpul unei întrevederi organizate sâmbătă în marja Conferinţei de Securitate de la München.

„Indiferent de evoluţia situaţiei internaţionale, Beijingul speră că relaţiile China-Ucraina se vor dezvolta normal şi vor continua să fie profitabile ambelor popoare”, a adăugat Wang Yi în faţa interlocutorului său, potrivit comunicatului diplomației chineze.

China este criticată de Occident pentru abordarea sa în cazul războiului din Ucraina. Deși face apeluri la pace, totuși susține partea agresoare. De asemenea, deși îndeamnă la respectarea integrității teritoriale, inclusiv a Ucrainei, totuși nu cere retragerea trupelor rusești din Ucraina și nu pune presiuni pe Moscova pentru încetarea războiului. În schimb, critică ori de câte ori are ocazia ajutorul militar primit de ucraineni din partea Occidentului pentru se apăra de Rusia, considerând, la fel ca Vladimir Putin, că acest sprijin „toarnă gaz pe foc”, când de fapt focul este întreținut de ambițiile imperiale ale liderului de la Kremlin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite