China, Iran și Rusia, o triplă amenințare: avertisment înainte de alegerile din Marea Britanie

0
Publicat:

Alegerile legislative programate pentru anul acesta în Regatul Unit riscă să fie influențate de actori străini, avertizează responsabilul britanic pentru prevenirea și combaterea terorismului.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Amenințarea este reală și nu a fost niciodată atât de mare de la sfârșitul Războiului Rece din cauza contextului internațional tensionat și a noilor tehnologii de comunicare, care permit răspândirea de informații false și de campanii de destabilizare într-un ritm foarte rapid, notează AFP, citând autoritățile de la Londra.

Guvernul britanic tratează cu seriozitate maximă această problemă, a dat asigurări ministrul Apărării, Grant Shapps, în legătură cu avertismentul făcut de șeful pentru prevenirea și combaterea terorismului.

„Există diferiți actori: Iranul, evident, Rusia, Coreea de Nord care ar putea decide să interfereze în procesele (noastre, n. red.) electorale. Evident că luăm foarte în serios acest lucru”, a declarat Shapps într-un interviu acordat pentru Sky News.

Reponsabilul pentru antiterorism, Matt Jukes, a alertat în ultimele zile în presa britanică asupra amenințării cu privire la ingerințe din partea unor state străine în contextul apropierii alegerilor generale, programate în a doua parte a acestui an.

„Există o cantitate imensă de dezinformare online. Volumul acestei activități este mai mare decât în orice alt an electoral de până acum”, a subliniat Matt Jukes, citând Iranul, Rusia și China ca o „triplă amenințare” pentru Regatul Unit.

Potrivit lui Jukes, nivelul de amenințare în materie de spionaj și ingerință externă este la „cel mai crescut nivel de la (sfârșitul, n. red.) Războiului Rece”.

Matt Jukes „are perfectă dreptate atunci când trage un semnal de alarmă”, a declarat Grant Shapps, adăugând că „este necesar să să menținem un sistem foarte sigur pentru democrația noastră”.

Oficialul britanic responsabil de antiterorism a mai declarat că, de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, a observat o creștere semnificativă a amenințărilor legate de radicalizarea pe internet. Mesajele de amenințare ca urmare a radicalizării pe internet au fost de șapte ori mai multe în perioada octombrie-decembrie 2023 decât în perioada similară a anului precedent, a precizat el. O bună parte din aceste mesaje provine de la minori. „Toată această activitate online este o parte integrantă a unui climat periculos” care „are potențialul de a împinge oamenii spre terorism”, a avertizat Matt Jukes.

„Este greu să ne amintim de o lume atât de instabilă, periculoasă și incertă”, a insistat el, adăugând că „viteza și amploarea impactului evenimentelor globale este extraordinară” în Marea Britanie. Riscul amenințării teroriste este estimat ca fiind „substanțial” în cazul Marii Britanii, la al treilea nivel pe o scară de cinci, transmite AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite