Irlanda, calul troian al Europei într-un conflict cu axa Rusia-China-Iran. Marea Britanie și UE, amenințate

0
Publicat:

Marea Britanie se confruntă cu o amenințare la adresa securității naționale din partea Rusiei, Chinei și Iranului în Republica Irlanda, cu aceeași problemă confruntându-se și Uniunea Europeană.

Submarinele rusești ar putea profita de vulnerabilitatea apărării Irlandei
Submarinele rusești ar putea profita de vulnerabilitatea apărării Irlandei FOTO arhiva Adevărul

Raportul, susținut de doi foști miniștri ai Apărării din Regatul Unit, Michael Fallon și George Robertson, arată că Marea Britanie ar trebui să-și extindă prezența aeriană și navală în Irlanda de Nord pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei pe flancul vestic al Regatului Unit.

Autorii raportului avertizează cu privire la o "amenințare maritimă acută" a Rusiei prin atacarea rețelelor și conductelor subacvatice, precum și prin prezența navelor de război ale Moscovei. Ei subliniază, de asemenea, îngrijorările legate de operațiunile de informații rusești din Irlanda și vulnerabilitatea acestei țări în fața atacurilor cibernetice.

Raportul menționează o "prezență diplomatică neobișnuit de mare a Rusiei în Dublin", indicând că, în 2022, ambasada rusă avea 30 de membri ai personalului, un număr mai mare decât multe alte state europene cu care țara lui Putin avea relații mai strânse la acea vreme.

Printre probele prezentate se numără încercările Rusiei de a extinde semnificativ ambasada de la Dublin, încercare stopată în 2020 când guvernul irlandez a revocat permisiunea de construcție invocând motive de securitate și apărare națională.

În ceea ce privește China, raportul subliniază îngrijorările legate de avansurile tehnologice rapide și influența globală a acesteia. În același timp, directorul general al MI5, Ken McCallum, a avertizat că Iranul se evidențiază ca statul care "tranzitează cel mai frecvent în terorism", cu cel puțin 10 amenințări potențiale descoperite anul trecut.

De asemenea, arată raportul, un „fapt inevitabil” ar fi că Irlanda a profitat de investițiile altora care făceau parte din NATO. Acest „adevăr” a fost admis anul trecut de către fostul prim-ministru al Republicii Irlanda, Micheál Martin, cu privire la neutralitatea irlandeză.

Dezbaterile cu privire la neutralitate în rândul clasei politice irlandeze s-au intensificat în contextul agresiunii ruse a lui Vladimir Putin, sosirii refugiaților ucraineni, incursiunilor navelor rusești suspectate de cartografierea cablurilor subacvatice și a unui atac cibernetic de tip ransomware, în 2021, atribuit unor grupuri rusești.

Președintele Irlandei a criticat guvernul pentru lansarea dezbaterii privind neutralitatea militară și posibilitatea de a adera la NATO, afirmând că miniștrii "se joacă cu focul".

Raportul atrage atenția cu privire la consecințele posibile ale unei victorii a partidului Sinn Féin în alegerile irlandeze din 2025, indicând că Marea Britanie ar putea avea de-a face cu mulți ani de vecinătate neprietenoasă în fața amenințărilor externe în creștere.

Fallon și Lord Robertson salută faptul că Irlanda a reevaluat perspectiva sa de apărare, similar cu mișcările Suediei și Finlandei de a renunța la neutralitate, și îndeamnă Marea Britanie să încurajeze vecinul său să-și întărească apărarea, bazându-se pe acordul de apărare UK-Irlanda semnat în 2015.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite