Israelul a descoperit o hartă detaliată a Hamas ce putea fi întocmită doar cu ajutorul unui spion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre planurile găsite asupra luptătorilor Hamas după atacul din 7 octombrie asupra Israelului se numără o hartă detaliată a unei baze militare israeliene despre care se presupune că nu putea fi întocmită decât folosind un spion, a relatat The Guardian.

soldati israelieni verifica tunelurile hamas din gaza foto IDF jpg

Publicația britanică scrie că constatări ale armatei israeliene privind planurile de invazie ale grupării islamiste palestiniene, considerată teroristă de SUA și UE, au fost prezentate jurnaliştilor străini, inclusiv o hartă a unei baze care este „mai detaliată chiar decât ar fi cerut IDF”.

„Alcătuirea unei astfel de hărți ar fi putut fi făcută doar folosind „cunoștințe din interior” – aproape sigur de la un spion al Hamas”, a spus sursa de informații citată de The Guardian.

Cu toate acestea, un corespondent militar al radiodifuzorului public israelian Kan spune că, în această etapă, oficialii israelieni de informații nu au niciun indiciu că ar exista spioni în Israel care au lucrat pentru Hamas înainte de război.

Relatarea The Guardian, potrivit corespondentului lui Kan, a avut la bază un briefing pentru instituții de presă străine în timpul căruia oficialii au spus că IDF investighează toate posibilitățile privind planificarea atacurilor din 7 octombrie.

IDF spune că după ce războiul se va termina, va investiga circumstanțele care au dus la atacul Hamas din 7 octombrie.

Datele preluate din dispozitive (laptop-uri, telefoane, tablete) și caietele scrise au detaliat planurile legate de numeroase ținte militare și puncte cheie din Israel pe care Hamas urma să le ia cu asalt.

Raportul mai susține că detaliile și amploarea informațiilor găsite au dus la concluzia că Hamas trebuia să se fi angajat în eforturi de planificare care au durat chiar ani și pe care se presupune că organismele de informații israeliene le-ar fi luat mai în serios dacă ar fi știut despre ele.

Teroriștii Hamas au folosit, de asemenea, cartelele SIM israeliene, precum și walkie-talkie pentru comunicare, potrivit raportului. Articolele recuperate, cum ar fi un transmițător radio cu capabilități de baterie solară, erau menite să permită o ședere prelungită în Israel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite