Iranul acuză Israelul și SUA pentru reizbucnirea războiului în Gaza: „Vampirii sioniști au lansat un nou ciclu ucigător”

0
Publicat:

Iranul pune responsabilitatea reluării conflictelor din Fâșia Gaza pe seama Israelului și a Statelor Unite.

Iranul declanșează un nou atac verbal împotriva Israelului și Statelor Unite
Iranul declanșează un nou atac verbal împotriva Israelului și Statelor Unite FOTO Profimedia

Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, a afirmat într-un mesaj postat pe platforma de socializare X că "după ce au ucis peste 15.000 de palestinieni, vampirii sioniști au lansat un nou ciclu ucigător cu sprijinul continuu al guvernului american".

El a subliniat că "reluarea agresiunii militare" s-a produs "înainte de plecarea secretarului de stat american (Antony) Blinken" din Israel, potrivit France Press, citată de Agerpres.

"Este evident că responsabilitatea politică și juridică pentru masacrarea poporului palestinian este cea a criminalilor regimului sionist, dar şi a guvernului american şi a câtorva guverne care susţin acest regim de apartheid", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene.

Iranul, care nu întreţine relaţii diplomatice cu Israelul, susţine Hamas, în special după atacul sângeros lansat în 7 octombrie de către gruparea palestiniană în sudul teritoriului israelian.

Acordul de încetare a focului, intrat în vigoare în 24 noiembrie în Fâşia Gaza, a expirat vineri, iar armata israeliană şi-a reluat raidurile aeriene şi tirurile de artilerie, în timp ce Hamas a reînceput să lanseze rachete spre Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas de "încălcarea acordului" de încetare a focului.

Cu o oră înainte de încheierea acordului de încetare a focului la ora locală 07:00 (05.00 GMT), Israelul a declarat că a interceptat o rachetă trasă dinspre Fâşia Gaza. Sirenele care avertizează în caz de atac aerian au răsunat din nou vineri dimineaţă în zonele israeliene din apropierea Fâşiei Gaza, cu doar câteva minute înainte de termenul limită, a declarat armata israeliană.

Sistemul de apărare antiaeriană a "interceptat cu succes un tir dinspre Fâşia Gaza", a indicat într-un mesaj către presă armata israeliană, cu puţin peste o oră înainte de expirarea încetării focului, care putea fi reînnoită.

Contactată de AFP, armata israeliană a declarat că acesta a fost al doilea tir cu rachetă de la începutul încetării focului în 24 noiembrie, primul având loc la scurt timp după declararea pauzei în lupte, fără să o facă să deraieze. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hamas şi nicio grupare nu a revendicat deocamdată tirul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite